Nezavisni načelnici istakli: Neće biti nove stranke, ali sve opcije su otvorene

E. H.
Nezavisni načelnici istakli: Neće biti nove stranke, ali sve opcije su otvorene
Baš kako smo to i najavljivali prije nekoliko dana, razgovarajući sa novim gradonačelnikom Zenice, Fuadom Kasumovićem, danas je u Sarajevu održan sastanak novih načelnika i gradonačelnika koji su mandate dobili kao nezavisni kandidati.

Samom sastanku, koji je održan u kabinetu načelnika općine Stari Grad, Ibrahima Hadžibajrića, pored domaćina prisustvovali su načelnica Visokog, Amra Babić, načelnik Bosanskog Petrovca, Zlatko Hujić, načelnik Kalesije, Sead Džafić, načelnik Bužima, Zikrija Duraković, kao i gradonačelnici iz Goražda i Zenice, Muhamed Ramović i Fuad Kasumović.

Budući da je javnost bila veoma zaiteresirana za ovaj sastanak, jer se posljednjih sedmica u medijima provlačila tema o kreiranju nove političke opcije u Bosni i Hercegovini, današnji sastanak je bio itekako zanimljiv. No, nezavisni su danas veoma oprezno slali poruke o mogućnosti kreiranja nove političke opcije, ali nisu sakrivali da će se udružiti na neki način.

"Dakle, danas smo se našli na jednom najobičnijem ručku, druženju i pričali smo o problematici u općinama i gradovima gdje su načelnici i gradonačelnici, kao nezavisni osvojili vlast. Mi koji osvajamo već drugi ili treći mandat svoja iskustva koja imamo ćemo danas podijeliti sa onima u prvom mandatu, dati im određene upute i sugestije da im na taj način pomognemo", kazao je domaćin sastanka, načelnik Hadžibajrić govoreći o sadržaju sastanka.

On je također dodao da danas nisu razgovarali o kreiranju nekog novog političkog bloka, koji bi se eventualno pojavio u budućnosti na političkoj sceni BiH, jer je o tome isuviše rano govoriti, ali da će vrlo skoro organizirati i nove sastanke sa novim temama.

"Ja u potpunosti razumijem interesovanje javnosti, posebno zato što je ovo jedan veliki uspjeh nezavisnih kandidata i sigurno nešto novo na političkoj sceni BiH, ali vas molim da ne spekulišete u ovom trenutku, ni mi ni vi. U ovom trenutku nema govora o osnivanju nove stranke, niti o pridruživanju nekom drugom bloku", odlučna je bila u svom nastupu Amra Babić, načelnica Visokog, koja je dodala da im trenutno visoka politika nije prioritet, nego su to građani općina i gradova, koji su im ukazali povjerenje.

Također, Babić je istakla da ovdje nije riječ ni okvakvoj politici, ali da nezavisni žele da se udruže kako bi bili efikasniji i bolji načelnici i gradonačelnici, jer žele izgraditi sistem gdje će svi imati pravo da dobiju ono što im pripada.

Iako smo već ranije saznali stav novog gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića koji je već prokazao kako je najoptimističniji kada je riječ o kreiranju novog bloka nezavisnih kandidata, on je komentirao teme današnjeg sastanka.

"Građani BiH trebaju da znaju da smo mi sada veoma ozbiljna politička realnost, kao nezavisni i dogovorit ćemo se danas o mnogim stvarima. Sve su ovo pripreme, pregovori i dogovori, te želimo ukazati da vlast mora biti svačija a ne partijska. Sve su opcije otvorene, a šta ćemo mi u političkom smislu u budućnosti raditi, rano je govoriti", zaključio je Kasumović sve izjave aktera današnjeg sastanka nezavisnih načelnika i gradonačelnika, dodavši da je najrealnije pristupanje nekom proeuropskom pokretu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije