Nezavisni blok: Za propast Aluminija kriv je HDZ i Dragan Čović

Radiosarajevo.ba
Nezavisni blok: Za propast Aluminija kriv je HDZ i Dragan Čović
Foto: Fena / Dragan Čović

Povodom informacije da Aluminij d.d. Mostar ima osiguranu električnu energiju za još samo jedan dan, te da je praktično doveden pred gašenje, Nezavisni blok poziva nadležne istražne organe da ispitaju i utvrde čija je odgovornost propast Aluminija.

Mostarski gigant gasi se u petak u ponoć

„Nikakve ostavke aktuelnog menadžmenta nisu utjeha za više od 900 radnika i njihovih porodica, kao i desetina malih i srednjih preduzeća koje posluju sa Aluminijem“, poručili su oz nezavisnog bloka.

Dodali su da će Nezavisni blok putem svojih izabranih zastupnika insistirati na odgovornosti i transparentnosti kada je ovaj nekadašnji privredni gigant u pitanju.

„Nažalost, Aluminij je ratni plijen HDZ BiH i kao takav funkcionira. Godinama građani Federacije putem Elektroprivrede HZ-HB plaćaju struju za Aluminij i tako vještački na životu održavaju ovu kompaniju. HDZ BiH i Dragan Čović instalirali su svaki menadžment Aluminija od rata pa do danas. Oni snose svu odgovornost i neka u skladu sa 'europskim vrijednostima' za to odgovaraju. Očito je sada kasno da HDZ BiH digne ruke od Aluminija i odabir novog strateškog partnera – konzorcij švicarskog Glencorea zajedno sa PPD-om iz Zagreba, FEAL-om te SIK-om, nije ništa drugo no kupovina vremena i dalje uvlačenje u džepove svih građana Federacije zbog propasti HDZ-ovog ratnog plijena. Kolege iz SDP-a su tražile da se raspravlja u Federalnom parlamentu po ovom pitanju i na tome treba insistirati“, izjavio je Amer Obradović, poslanik Nezavisnog bloka u Parlamentu Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije