Sedmica odluke za Aluminij: Uprava sutra podnosi ostavku?

Radiosarajevo.ba
Sedmica odluke za Aluminij: Uprava sutra podnosi ostavku?
Foto: Arhiv / Aluminij

Prema najavama bh. izdanje Večernjeg lista Uprava Aluminija d.d. Mostar ove sedmice će podnijeti ostavku.

Nekadašnji gigant ima osigurano snadbijevanje električnom energijom do srijede u ponoć, nakon čega je sve izvjesnije gašenje pogona.

„Pokušali smo sve što je u našoj moći. Nismo dobili potporu koju smo tražili. Ne možemo više sami nositi taj teret, a sada je praktički isključivo na našim leđima. Nije ovo bijeg od odgovornosti i nadam se kako će se ovim konačno otvoriti oči svim kako bi se spasila ova kompanija. Kako god to razumjeli mi, ipak, ostajemo s radnicima do kraja“, kazao je neimenovani Aluminijev dužnosnik.

Proteklih nekoliko godina Aluminij poslije s gubitkom, a ukupni dugovi iznose gotovo 400 miliona maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Podsjećamo, prošle sedmice u Vladi FBiH održan je sastanak s predstavnicima švicarske kompanije Glencore koja je izrazila spremnost preuzeti mostarsku kompaniju, ali sastanak je završio bez postignutog dogovora. Osnovni preduvjet za ulazak Glencora je osiguravanje subvencionirane cijene električne energije za mostarski Aluminij što Vlada FBiH ne želi ili ne može prihvatiti.

U međuvremenu iz mostarske kompanija stigla je najava da će na dan kad će Aluminij ostati bez električne energije biti održana i press konferencija članova Uprave ovog društva.

Članovi Uprave, direktor Dražen Pandža i izvršni direktori Boris Vican i Ivan Čale, obratit će se predstavnicima medija nakon sjednice Nadzornog odbora Društva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije