"Nezapamćeno i neprihvatljivo: Ako ovo prođe HDZ BiH bi imao garantovanu poziciju moći"

7
Radiosarajevo.ba
"Nezapamćeno i neprihvatljivo: Ako ovo prođe HDZ BiH bi imao garantovanu poziciju moći"
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

Povodom najavljene odluke visokog predstavnika u vezi sa izbornim procesom u Bosni i Hercegovini, predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić obratio se Partiji evropskih socijalista, grupaciji socijaldemokratskih zastupnika u Evropskom parlamentu, SPD-u Njemačke, te Laburističkoj partiji Velike Britanije pismom sljedećeg sadržaja:

"Dragi prijatelji,

Obraćam vam se ovim putem pozivom na hitno djelovanje i sprečavanje nametanja nedemokratskih rješenja visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta. Kako smo upoznati, namjera visokog predstavnika je da nametne odluku kojom bi se u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine mogli birati predstavnici konstitutivnih naroda samo iz onih sredina odnosno kantona u kojim je taj narod zastupljen s više od tri posto u odnosu na ukupni broj pripadnika datog naroda.

Novi slučaj u BiH: Učenik došao u školu s pištoljem, uhapšena četiri maloljetnika

Novi slučaj u BiH: Učenik došao u školu s pištoljem, uhapšena četiri maloljetnika

Ovakvom odlukom nagradile bi se nacionalističke, rasističke političke opcije koje promiču politiku etnički čistih teritorija, priječe povratak građana, provode diskriminaciju i zagovaraju etnički ekskluzivizam. Nagrađene bi bile politike koje aktivno krše Aneks 7 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonski sporazum), kojim je zagarantovan povratak svih na svoje i osiguranje posebnog statusa za povratnike. Tako, umjesto da štiti provođenje Dejtonskog sporazuma, što mu je temeljna zadaća, ovakvom odlukom visoki predstavnik bi praktično poticao i nagradio one koji ga dokazano krše priječenjem povratka prijeratnog stanovništva u većem procentu.

Vojin Mijatović poslao prijedlog Schmidtu: "Da vidimo jeste li za opstanak ili nestanak BiH"

Vojin Mijatović poslao prijedlog Schmidtu: "Da vidimo jeste li za opstanak ili nestanak BiH"

Direktno bi bila nagrađena politička opcija čiji dužnosnici su sankcionisani od strane administracije SAD-a i uvršteni na crnu listu zbog blokiranja uspostave vlasti u entitetu Federacija BiH. Ova politička opcija, HDZ BiH, bi imala faktički zagarantovanu kontrolu nad Domom naroda FBiH, u kojem bi gotovo ekskluzivno bili pripadnici ove stranke i njenih satelita. Kao ilustraciju, dozvolite da navedemo činjenicu da ova politička opcija u pravilu dobija između 100.000 do 150.000 glasova. Stranke okupljene kao ujedinjena opozicija u Federaciji BiH, imaju okvirni izborni kapacitet od preko 500.000 glasova. Prema predloženom rješenju Schmidta, HDZ BiH bi sa svojih 100 – 150.000 glasova imao zagarantovanu poziciju moći i kontrole procesa formiranja vlasti, dok aktuelni opozicioni blok niti sa svojih preko 500.000 glasova ne bi imao nikakve garancije niti približno jednake kapacitete u Domu naroda FBiH.

Ovakva praksa je nezapamćena i neprihvatljiva u demokratskom svijetu, gdje je jednaka vrijednost glasa temelj demokratskih procesa i temeljni kriterij kojim se mjeri jednakopravnost građana u izbornom procesu.

Stručnjak za ustavno pravo iz Austrije: Ako ovo uradi, Schmidt će prekoračiti svoja ovlaštenja!

Stručnjak za ustavno pravo iz Austrije: Ako ovo uradi, Schmidt će prekoračiti svoja ovlaštenja!

Naglašavam da bi potencijalnim nametanjem spomenute odluke, visoki predstavnik direktno prekršio niz presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima koje su građani Bosne i Hercegovine pokretali zbog diksriminacije u izbornom procesu. Tu prvenstveno mislimo na presude u slučajevima Sejdić-Finci, Zornić, Šlaku i Pilav. Svaka od navedenih presuda naglašava obavezu osiguranja jednakih prava za sve građane, odnosno širenje obuhvata prava na one koji su oštećeni i onemogućeni da se kandidiuju za određene pozicije zbog svog identiteta, uključujući pozicije u domovima naroda. Potpuno je nevažno uskraćuje li se temeljno demokratsko pravo za 5%, 3%, 1% građana ili čak za jednog jedinog građanina. Procenti su nebitni. Bitna je namjera da se pravo pojedinca ograniči ili oduzme na osnovu njegove etničke pripadnosti što dokazuje diskriminatornu i antidemokratsku namjeru.

Protivno ovakvim presudama, najavljenom odlukom visokog predstavnika iz prava se dodatno isključuje značajan broj stanovnika Federacije Bosne i Hercgovine, odnosno drastično im se umanjuju prava i mogućnosti izbora na pozicije u Domu naroda FBiH. Podsjećam da je u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama nadređena svakom drugom pravu, odnosno domaćem pravnom aktu, uključujući ostale ustavne odredbe.

Radna grupa za BiH pisala Schmidtu: Vaša izborna reforma bi podijelila zemlju na tri entiteta

Radna grupa za BiH pisala Schmidtu: Vaša izborna reforma bi podijelila zemlju na tri entiteta

O štetnoj, antievropskoj i antidemokratskoj prirodi predviđene odluke mogao bih puno pisati, ali vjerujem da su i iznad navedeni dovoljni da uvidite njenu pogubnost po bosanskohercegovačko društvo, kao multietničko društvo bogatstva različitosti. Mi u SDP-u BiH smo uvijek sa ponosom isticali da se posebno ponosimo činjenicom da za naše kandidate različitih etničkih pripadnosti građani glasaju i daju im povjerenje neovisno o njihovom etničkom identitetu. To je za nas najbolji dokaz da su građani spremni prevazići etničke podjele i birati najbolje kandidate prema njihovim referencama, a ne prema njihovom imenu. OHR takvim glasačima želi poručiti da griješe i da trebaju glasati za pripadnike naroda iz kojeg sami dolaze. Mi smatramo da se tako urušava temeljna vrednota Evropske unije i princip da građani mogu biti birani neovisno o njihovoj etničkoj pripadnosti, a ne zahvaljujući njoj.

Veliki borac za ljudska prava Martin Luther King je rekao da je nepravda bilo gdje prijetnja pravdi svugdje. Ukoliko Evropska unija i međunarodna zajednica odustanu od principa jednakosti u pluralnosti u Bosni i Hercegovini, nije pitanje hoće li, nego kada će se pokrenuti pitanje prava na izbor pripadnika manjinskih grupa npr. na poziciju gradonačelnika Londona, predsjednika SAD-a, zastupnika, ministra...Ne dozvolite da takva pitanja dođu na dnevni red, spriječite ih u korijenu, jer imate moć da to učinite u kolijevci mulitetničnosti, Bosni i Hercegovini."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije