New York za žrtve genocida u Srebrenici

0
Radiosarajevo.ba
New York za žrtve genocida u Srebrenici
Foto: Bosnjaci.net / New York - Srebrenica 2022.

U povodu 11. jula - Dana genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, u Astorija Parku u Queensu (NY), koji se prostire preko puta potnatog Manhattana - NYC i Ujedinjenih Nacija, i uz obalu East River, preživjele žrtve i potomci žrtava genocida održali su mirnu šetnju i kulturom pamćenja sjećajući se Bošnjakinja i Bošnjaka koji su krvavog jula 1995., kada su kroz planinske vrleti prošli golgotu spašavajući goli život od velikosrpskih genocidnih hordi koji su okupirali enklave Srebrenicu i Žepu, preživjele žrtve svjedoče da su pješačili više od 100 kilometara kako bi spas pronašli u Kladnju i drugim slobodnim teritorijama pod kontrolom Armije RBiH.

UŽIVO: Klanjana dženaza i obavljen ukop 50 žrtava genocida u Srebrenici

UŽIVO: Klanjana dženaza i obavljen ukop 50 žrtava genocida u Srebrenici

New York - Srebrenica 2022.
Foto: Bosnjaci.net: New York - Srebrenica 2022.

Na komemorativnoj šetnji je učestvovala i Amra Hadžović, ministrica - savjetnik u Stalnoj Misiji Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim Narodima u New Yorku.

Centar za nestale o potrazi za Dankom Ilić: Ne postoji osoba koja je u blizini, a da ne budi sumnju

Centar za nestale o potrazi za Dankom Ilić: Ne postoji osoba koja je u blizini, a da ne budi sumnju

"Iz New Yorka poruka je jasna, pamtimo i ne zaboravljamo genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i Bosni i Hercegovini!

Nažalost preko deset hiljada civila je brutalno pobijeno, i to mahom dječaka i mladića, njihovih sestara, očeva, djedova, dajdži, amidža, rođaka… najmlađa žrtva je Fatima Muhić koja je rođena 11. jula 1995., i neposredno nakon rođenja srpski zločinac ju je ubio. To se mora znati, pričati, pamtiti!!!", naveli su, između ostalog, iz BHICNY, odakle su pozvali sve građane, prijatelje i borce za istinu da zajednički nastavimo sa kulturom pamćenja i sjećanja na žrtve genocida - da se nikada ne zaboravi!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije