Novi detalji istrage o smrti malene Džene: Vještačenje nema smisla jer je sve jasno

Radiosarajevo.ba
Novi detalji istrage o smrti malene Džene: Vještačenje nema smisla jer je sve jasno
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Aparati za anesteziju koji nikad nisu bili verifikovani, a korišteni su prilikom kobne operacije dvoipogodišnje Džene Gadžun, po Zakonu o mjeriteljstvu se ne vještače, saznaje N1.

“Kad je riječ o aparatima čija je upotreba uređena zakonom (zakonsko mjeriteljstvo), ne postoji zakonska osnova vjestačenja za neverifikovane aparate. Naime, zakon je jasan. Neverifikovan uređaj se po zakonu ne smije koristiti. Stoga nema smisla vještačiti nešto što se svakako po zakonu nije smjelo niti koristiti, a kada neko umre dokazivati ko je kriv! Ilustrativno, zamislite da neko bez vozačke dozvole uzrokuje saobraćajnu nesreću, a onda da se vještači da li on ipak zna voziti”, saznaje N1 iz pouzdanog izvora.

Nakon nalaza višednevne inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo po nalogu Ministarstva zdravstva kantona uočene su brojne nepravilnosti u radu ordinacija doktora Rožajca, doktora/doktorice Bejtović i doktorice Halimić.

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Najavljeno je i vještačenje neverifikovanih anestezioloških aparata koje je koristio doktor Suad Rožajac, a bili su u vlasništvu dr. Benjamina Bejtovića.

Amila i Muris Gadžun, roditelji ove djevojčice, oglasili su se ranije i rekli kako "ne žele svaljivati krivicu ni na koga, ali je bio tim ljudi u sali".

Muris je poručio kako će tužiti krivca:

"Hoću, gonit' ću do kraja. Hoću da saznam šta su uradili od zdravog djeteta. Nikoga neću optužiti jer ne znam šta se desilo. Ali mora postojati krivac. Ona je zdrava bila, na svojim nogama je ušla u ordinaciju. Igrala se sa mnom, ne znam dalje šta se desilo…"

Roditelji su još jednom istakli da su imali svu potrebnu dokumentaciju. Međutim, počeli su ih optuživati da to nije tako. 

Više o slučaju Džene Gadžun čitajte na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije