Nestašica zmijskog seruma u Domu zdravlja KS, Tuzlanskom i Kantonu 10

S. H.
Nestašica zmijskog seruma u Domu zdravlja KS, Tuzlanskom i Kantonu 10
Radiosarajevo.ba / Arhiv
U Domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom i Kantonu 10 vlada nestašica zmijskog seruma.

"U JU Dom zdravlja KS trenutno nema seruma antiviperinuma protiv ujeda europskih zmija", potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz ove institucije.

Kako je serum skup na tržištu u ovoj instituciji ne nabavljaju ga u velikim količinama, objasnio je glasnogovornik Arman Šarkić, a građani pomoć najčešće traže u Hitnoj pomoći.

"Građani mogu biti bezbrižni jer Hitna pomoć na svim punktovima ima dovoljne zalihe seruma protiv ujeda europskih zmija otrovnica - šarke i poskoka", rekla je za naš portal direktorica Sena Softić. 

"Serum antiviperinum bi trebao biti raspoloživ od ponedjeljka, 12. juna", rekli su nam iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Rok valjanosti zmijskog seruma kojeg imaju u Hitnoj pomoći je do kraja 2019. godine, navela je Softić.

U Banjoj Luci također nemaju problema sa nestašicom ovog seruma.

"Imamo dovoljno zmijskog seruma i u Hitnoj pomoći i u Domovima zdravlja", rekli su za Radiosarajevo.ba iz Doma zdravlja Banja Luka.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu problematične su općine kojima je potrebno duže da pacijente koje je ujela zmija otrovnica transportuju do Infektivne bolnice u Mostaru jer se davanje seruma prakticira samo u toj bolnici.

"U Domovima zdravlja i Hitnoj moramo imati taj serum, ali ga do sada nikada nismo iskoristili, jer se pacijenti koji su životno ugroženi direktno transportuju na Infektivnu kliniku gdje im se daje taj serum", objasnio je dr. Zdenko Klarić iz mostarskog Doma zdravlja za naš portal.

Klarić je istakao kako su imali problema sa nabavkom iz Hrvatske i Srbije, ali kako ipak posjeduju serum u ovoj instituciji.

Problemi postoje, kako navodi, za udaljene općine poput Neuma i Ljubuškog odakle duže traje transport pacijenata do Infektivne klinike.

Kako je naveo Klarić, iako već godinama imaju serum kojeg redovno bacaju nakon isteka roka, u mostarskom Domu zdravlja nikada ga nisu dali nijednom pacijentu jer su svi na vrijeme transportirani na Infektivnu kliniku.

Unatoč kasnoj reakciji helikoptera HGSS-a koji je nakon četiri sata spasio hrvatsku planinarku koju je ujeo poskok na planini Prenj tokom proteklog vikenda, ona je na vrijeme zbrinuta u mostarskoj bolnici.

"Problem je i dati pacijentu taj serum jer izaziva jake alergijske reakcije. To su nuspojave jer je to u suštini konjski serum koji se daje pacijentima koji su životno ugroženi", objasnio je dr. Klarić.

U Kantonu 10 su u potpunosti ostali bez seruma. Iako su iz ovog kantona serum poručili još prije tri mjeseca, on im još uvijek nije isporučen. 

U Tuzlanskom kantonu situacija je ista, čeka se isporuka zmijskog seruma, dok iz UKC Tuzla navode da ga ima za hitne slučajeve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije