NES: Vučić je u panici, rezolucija o Srebrenici promijenit će mnoge stvari u BiH

12
Radiosarajevo.ba
NES: Vučić je u panici, rezolucija o Srebrenici promijenit će mnoge stvari u BiH
Foto: EPA-EFE / Aleksandar Vučić

Iz Narodnog evropskog saveza su kazali da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u panici zbog Rezoluciji u Srebrenici.

"Najava Aleksandra Vučića da bi 21. aprila trebao otputovati u New York i tamo ostati šest do osam dana da bi ispratio sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o Kosovu i sjednicu Generalne skupštine UN-a na kojoj bi trebalo da se razmatra rezolucija o Srebrenici, pokazuje da je predsjednika Srbije očigledno uhvatila panika, jer će usvajanje rezolucije promijeniti mnoge stvari u Bosni i Hercegovini", navodi se u saopćenju.

Iz NES-a su poručili da Vučiću smeta što će Generalna skupština, prema svemu sudeći, usvojiti rezoluciju o genocidu u Srebrenici, za koji je Srbija oglašena krivom, jer nije spriječila genocid, a u istoj presudi Međunarodnog suda je utvrđeno da je genocid počinila vojska i policija RS-a.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

"Smeta mu i što nikada u Generalnoj skupštinu nije usvojena nikakva rezolucija, koja bi, kako kaže Vučić, 'rekla da je Nemačka počinila genocid u Drugom svjetskom ratu.' Misli Vučić da su članice Ujedinjenih nacija naivne i da je njima moguće manipulirati. Međutim, kod ogromnog broja nacija laži ne prolaze i za njih su, za razliku od Srbije, presude međunarodnih sudova obavezujuće", rekli su iz NES-a.

U saopćenju su istakli da ako Vučić želi izaći na zelenu granu, umjesto što lobira protiv, Srbija bi trebala glasati za rezoluciju o Srebrenici na sjednici Generalne skupštine UN-a i time otvoriti jedno novo poglavlje u regionalnim odnosima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije