NES, SBiH i ZnG poslali pismo 'Trojci': "Evo za šta možemo dati potpise podrške koje od nas traže"

5
Radiosarajevo.ba
NES, SBiH i ZnG poslali pismo 'Trojci': "Evo za šta možemo dati potpise podrške koje od nas traže"
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Semir Efendić (SBiH) i Nermin Ogrešević (NES)

Narodni evropski savez (NES), Stranka za BiH i (SBiH) i pokret Za nove generacije (ZnG) uputili su danas dopis SDP-u i "Trojci".

"Pozivajući se na potpisane Smjernice, načela i ciljeve u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period 2022.-2026. godine za nivo Federacije Bosne i Hercegovine izražavamo našu spremnost i predanost izvršavanju usaglašene obaveze da detaljno razradimo programske mjere, finaliziramo i potpišemo dokument Program mjera za mandatni period 2022.-2026. godina, koji je preduslov formiranja izvršne vlasti", navode na početku pisma.

Kako ističu, radi izbjegavanja eventualnih nesuglasica smatraju potrebnim da usaglase i potpišu Sporazum o formiranju izvršne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine za mandatni period 2022.-2026. godine, "u kojem ćemo regulirati prava, obaveze i odgovornost svakog političkog subjekta koji čini parlamentarnu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine".

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

Damir Mašić odgovorio na pitanje - da li su poljuljani odnosi SDP-a sa strankama SBiH i NES?

Damir Mašić odgovorio na pitanje - da li su poljuljani odnosi SDP-a sa strankama SBiH i NES?

"Potpise podrške koji se od nas traže možemo dati isključivo za formiranje programske Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, i u okviru procedure kojom se od rukovodstva Federacije BiH traži imenovanje mandatara vlade, a ne za najavljeni pritisak prema međunarodnoj
zajednici.

U procesu formiranja izvršne vlasti Federacije BiH zalažemo se za institucionalno djelovanje u okviru naših kapaciteta, bez upliva neimenovanih članova međunarodne zajednice. Cijeneći mogućnost zloupotrebe postojeće sistemske blokade za imenovanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine očekujemo snažno zagovaranje poštivanja legitimiteta parlamentarne većine za formiranje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u skaldu s demokratskim načelima, pri tome djelujući zajednički, institucionalno i transparentno prema Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini koji ima obavezu da sistemski i trajno ukloni sve blokade funkcioniranja Federacije Bosne i Hercegovine", navode u pismu, te zaključuju:

"Također, od naših partnera očekujemo međusobno uvažavanje, bez jednostranih eliminacija pojedinih stranaka parlamentarne većine, kao i uvođenje novih, uz pridržavanje preuzetih obaveza u skladu s već potpisanim dokumentima"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije