Nermin Šabić priznao da se pokušao priključiti IS-u

Radiosarajevo.ba
Nermin Šabić priznao da se pokušao priključiti IS-u
Arhiv / Ilustracija
Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv državljanina BiH, koji je pokušao otputovati u Siriju i priključiti se strukturama terorističke organizacije Islamska država (IS).

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Šabić Nermina, rođenog 1988. godine u Kranju, R Slovenija, nastanjenog u Velikoj Kladuši, državljanina BiH. 

Optuženi se tereti da je krajem 2014. godine, nakon što je stupio u kontakt putem interneta sa svojim bratom, koji se nalazi na području Sirije, gdje se priključio formacijama tzv.. Islamske države koja je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkom organizacijom, sakupio i pripremio novčana sredstva i dokumente kako bi otputovao u Siriju i priključio se strukturama tzv. IS-a. 

Agencije za provođenje zakona su prikupile dokaze da se osumnjičeni uputio u Sarajevo, odakle je namjeravao dalje otputovati na područje Turske, pa se ilegalno prebaciti preko granice na područje Sirije. 

U ovoj nakani optuženi je spriječen u Sarajevu, gdje je lociran i lišen slobode od strane policijskih službenika MUP-a KS. 

Optuženi se tereti da se pokušao pridružiti stranoj vojnoj ili paravojnoj formaciji koja djeluje van Bosne i Hercegovine. 

S obzirom da je optuženi, u prisustvu svog branitelja, sporazumno priznao krivnju te da je sukladno sporazumu, predložena kazna od jedne godine zatvora, optužnica je zajedno sa sporazumom proslijeđena Sudu BiH. 

Tužilaštvo BiH i agencije za provođenje zakona, u suradnji sa partnerskim agencijama diljem svijeta, provode intenzivne aktivnosti na otkrivanju i procesuiranju državljana BiH zbog sudjelovanja ili pokušaja sudjelovanja na stranim ratištima Sirije i Iraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije