Nermin Nikšić za Radiosarajevo.ba: Svjestan sam mukotrpnog posla koji nas očekuje

8
Radiosarajevo.ba
Nermin Nikšić za Radiosarajevo.ba: Svjestan sam mukotrpnog posla koji nas očekuje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

Novoimenovani premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sutra će preuzeti dužnost nakon što je federalnu vlast više od osam godina vodio Fadil Novalić.

Tim povodom je razgovarao za portal Radiosarajevo.ba.

Iako zvanično nije urađena primopredaja u Vladi Federacije, nakon što je Predstavnički dom Parlamenta FBiH, usprkos - kako veli Nikšić - upornom pokušaju blokade, dao saglasnost na imenovanje Vlade FBiH - za prvomajske praznike je novi predsjednik Vlade FBiH imao niz aktivnosti.

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

„Pored razgovara sa specijalnim predstavnikom Evropske unije, Miroslavom Lajčakom i posjete Savezu samostalnih sindikata, danas sam prisustvovao otvaranju mostarskog Sajma. O planu rada vlade sam govorio u ekspozeu, ali i danas prilikom obraćanja na otvaranju Sajma.

Nema nikakve dileme da želimo ubrzano raditi na približavanju EU i dostizanju EU standarda u svim poljima djelovanja“, kazao je premijer Nikšić za portal Radiosarajevo.ba.

Nermin Nikšić i Miroslav Lajčak održali sastanak: Glavna tema evropski put BiH

Nermin Nikšić i Miroslav Lajčak održali sastanak: Glavna tema evropski put BiH

Kako kaže, želja mu je stvoriti ambijent za rasterećenje privrede, stvaranje uslova za domaće investicije, privlačenje stranih investitora, te nastavak kapitalnih ulaganja u infrastrukturne objekte.

„Jako je važno da vratimo dostojanstvo radnika i zaštitimo njihova prava. Posebno ćemo povesti računa i o tome da naši poduzetnici postanu što konkurentniji na domaćem i međunarodnom tržištu.

U Vlada će imati partnera za unapređenje poslovanja i standarda radnika. Moram reći kako sam zadovoljan reakcijama građana, iskazivanjem podrške i razumijevanjem prilikom prvih kontakata i susreta s njima“, ističe Nikšić za Radiosarajevo.ba.

Nermin Nikšić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Nermin Nikšić

Pred Nikšićem su brojni izazovi…Ne bježi od toga.

„Svjestan sam mukotrpnog posla koji nas očekuje. Vrhunski prioritet nam je uspostava primjene Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala kojeg smo donijeli 2015. godine, a koji je do danas samo mrtvo slovo na papiru.

Jako je važno da radimo na povratku povjerenja, obnavljati pokidane veze prije svega unutar BiH, ali i sa našim međunarodnim partnerima“, zaključio je Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije