Nermin Nikšić: SDP je ispunio i premašio ciljeve

Radiosarajevo.ba
Nermin Nikšić: SDP je ispunio i premašio ciljeve
U taboru Socijaldemokratske partije BiH (SDP) sa zadovoljstvom su primili rezultate lokalnih izbora.

"Na izbore smo izašli kao peta stranka s Općih izbora na prostoru Federacije, a sada smo se na lokalnim izborima probili na drugo mjesto. I još nešto: Učvrstili smo poziciju lidera među strankama ljevice", rekao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

SDP je ostvario napredak i kad je riječ o načelničkim funkcijama.

"Tuzla ostaje crvena, kao što ostaju crveni Gradačac, Gračanica, Ključ, Bosanska Krupa. a od večeras su crveni Lukavac, Maglaj i Živinice. Također, u Bužimu je pobijedio kandidat kojeg je podržao SDP."

Lokalni Izbori donijeli su veliki povratak SDP-a nakon Općih izbora prije dvije godine. Socijaldemokrati su dobili znatno više glasova.

"Drago mi je što smo vratili povjerenje građana pogotovo zbog prljave kampanje koja je vođena u Tuzli gdje se ujedinilo nekoliko stranaka da sruše Jasmina Imamovića. Zbog izuzetnog rezultata u Tuzlanskom kantonu moram pohvaliti predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Enku Bijedića ali i predsjednike opštinskih organizacija."

Da li su rezultati mogli biti bolji, pogotovo u svjetlu činjenice da je SDA preuzela sarajevsku Općinu Centar.

"Mi zapravo već dvije godine nismo imali načelnika u Centru, od kako je sada već bivši načelnik napustio SDP. Nažalost, potvrdilo se da da smo bili u pravu kada smo insistirali na zajedničkim kandidatima stranaka ljevice. Umjesto da se nastupamo zajedno i suprotstavimo se desničarima mi smo bili razjedinjeni. Ali, i to je bila neka cijena koju smo morali platiti."

Ostaje mogućnost da ljevica u općinskim i gradskim vijećima nastupi zajedno.

"Potpisali smo zajedničku izjavu s Demokratskom frontom, Našom strankom i Građanskim savezom da nastupamo ujedinjeni u općinskim vijećima. Mi ćemo svoj dio dogovora ispoštovati. Već sutra bismo trebali zajedno sjesti, okrenuti se izborima 2018. godine i ne dozvoliti nastavak podjele BiH koju su zamislili Izetbegović, Čović i Dodik. Njihova nenarodna vlast je večeras dobila žuti karton, nadam se da će za dvije godine otići u historiju."

Na kraju se predsjednik SDP-a osvrnuo i na nepravilnosti te incident u Stocu.

"Bilo je mnogo nepravilnosti, nije u pitanju samo Stolac. Neshvatljivo mi je da neko izjavi da je potkupljen s 1.500 maraka i da CIK i MUP ne intervenišu. Moramo pristupiti promjeni izbornog sistema, sadašnji sistem je takav da više vrijede brojači nego glasači", rekao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, komentirajući lokalne izbore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije