Nermin Nikšić osudio napad na redakciju portala Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba
Nermin Nikšić osudio napad na redakciju portala Radiosarajevo.ba
Foto: Admir Kuburović / Nermin Nikšić

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, osudio je je napad na redakciju portala Radiosarajevo.ba.

Njegovo poruku prenosimo vam u cjelosti:

"Povodom večeras objavljenih informacija da je grupa nasilnika pod prijetnjom životom od novinara i uposlenika portala radiosarajevo.ba tražila uklanjanje jednog članka sa ovog portala, zahtijevam od MUP-a Kantona Sarajevo da poduzme hitne mjere na rasvjetljavanju i privođenju pravdi počinitelja ovog nedjela.

Očekujem od pravosudnih institucija da u najkraćem roku riješe slučaj, te da počinitelji budu kažnjeni najstrožom mogućom kaznom za svoje postupke. Nasilje nad novinarima je nedopustivo i zahtjeva hitnu i beskompromisnu reakciju društva i države.

Pozivam sve stranke Šestorke i Vladu KS da pruže podršku i zaštitu novinarima, te da svi zajedno doprinesemo kreiranju okruženja u kojem obavljanje novinarskog posla nije visoko rizičan pothvat. Odnos društva prema ovoj javnoj djelatnosti predstavlja mjerilo demokratičnosti, otvorenosti i tolerantnosti sistema, te je ovo stoga ispit na kojem ne smijemo pasti.

U svjetlu ovog nemilog događaja, očekujem da će Parlament FBiH u što kraćem roku usvojiti prijedlog SDP-ovog zastupnika Senaida Begića za izmjenama Krivicnog zakona FBiH, kojim bi se napad na novinare tretirao kao napad na službeno lice.

Novinarima koji su bili predmet zlostavljanja i napada kao društvo dugujemo izvinjenje. Očekujem da će kazna za počinitelje biti stroga i da će poslužiti kao primjer svima drugima koji pomisle na prijetnje, cenzurisanje javnog govora i ugrožavanje sigurnosti novinara." napisao je Nermin Nikšić na svom zvaničnom Facebook profilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije