Nermin Nikšić: Održat ćemo sastanak iza zatvorenih vrata, nekad je bolje da sami sjednemo

14
FENA
Nermin Nikšić: Održat ćemo sastanak iza zatvorenih vrata, nekad je bolje da sami sjednemo
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić najavio je sastanak s partnerima u vlasti koji će biti zatvoren za medije, a na kojem će se razgovarati o trenutnim političkim nesuglasicama.

"Dogovorili smo sastanak, ali nećemo zvati medije. Nekad je bolje da sami sjednemo i dogovorimo. Lakše se tako dogovorimo nego kada znamo da ćemo izaći pred medije pa svako kalkulira kako će se predstaviti, ko je napravio kompromis, je li neko nekoga prevario itd. Nakon toga, znat će se šta je bilo", izjavio je Nikšić u Mostaru gdje je prisustvovao otvaranju Međunarodnog sajma privrede.

Prema njegovim riječima, jučer, po dolasku u Mostar, nije planirano održavanje službenih razgovora, ali je održan neformalni sastanak uoči večere na kojoj su se odnosi trebali "relaksirati".

'Stanje je alarmantno. Aerodrom u BiH pred zatvaranjem': Oglasio se i direktor zračne luke

'Stanje je alarmantno. Aerodrom u BiH pred zatvaranjem': Oglasio se i direktor zračne luke

"Na večeri smo razgovarali o svim aktualnim temama. Svi dajemo svoj doprinos. Nekada izgleda smiješno i utopistički kada stalno govorite o kompromisu, dogovaranju i razgovorima, a to baš ne ide s mrtve tačke. O čemu ćete onda pričati, o kojem dijalogu ili razgovorima? Iskoristit ćemo svaku šansu koja se pruži u ovom razdoblju dok ne dođemo do tačke kada ne možemo dalje", istaknuo je Nikšić.

Izrazio je nadu da će stranački lideri uspjeti "resetirati odnose i doći na razinu s koje će moći nastaviti razgovore". Nikšić je sinoć razgovarao i s predstavnicima međunarodne zajednice, kao i s onima koji su izravno odlučivali i sudjelovali u nametanju odluka.

Plenković otvorio 25. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru: "Pokazuje povezanost Hrvatske i BiH"

Plenković otvorio 25. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru: "Pokazuje povezanost Hrvatske i BiH"

"Kako ćemo provesti odluke, evo recimo visokog predstavnika? Ne možemo govoriti o pravnom sistemu. On u uređenim državama podrazumijeva da imate sredstvo prinude za provedbu zakona. Šta je to sredstvo prinude s kojim bi mogli provesti zakone na području RS-a? Ne mislim da to doprinosi stabilizaciji, dogovaranju i iskoracima. To dodatno usložnjava, pravi podjele i na kraju može dovesti do situacije 'niko ni s kim'. Učinit ću sve da ne dođe do toga",  poručio je federalni premijer.

Nikšić je sinoć razgovarao i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o temama koje su se najviše odnosile na rješavanje unutarnjih odnosa u BiH. Rezoluciju o Srebrenici nisu spomenuli, kaže.

"Mislim da o nekim stvarima o kojima imamo jasne stavove nema potrebe pričati. Ne mogu ja Vučića uvjeriti da nema ništa sporno u rezoluciji ili obratno. Pričali smo o stvarima koje bi mogle doprinijeti smirivanju tenzija", rekao je Nikšić.

Susreli se Čović i Vučić u Mostaru: Kažu da su razgovarali o "ključnim temama"

Susreli se Čović i Vučić u Mostaru: Kažu da su razgovarali o "ključnim temama"

Govoreći o Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, Nikšić je izrazio zadovoljstvo što ova manifestacija svake godine stiče nove oblike saradnje i nove izlagače.

"Po uzoru na mostarski, grade se još neki sajmovi što je siguran pokazatelj da privreda u BiH ima šta ponuditi partnerima iz regije i svijeta. Podržavat ćemo ih maksimalno i koliko god treba", zaključio je Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije