Nermin Nikšić krenuo za Krajinu: "Naši napori neće stati kad se vratimo kućama, tako smo obećali"

6
Radiosarajevo.ba
Nermin Nikšić krenuo za Krajinu: "Naši napori neće stati kad se vratimo kućama, tako smo obećali"
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

Delegacija Vlade FBiH krenula u obilazak poplavljenih područja u Krajini, saopštio je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić.

"Krenuli smo u Krajinu. Kišu i poplave nismo mogli spriječiti. Ali kao što smo 2014. dali i učinili sve što je bilo do nas da pomognemo ljudima koji su ostali bez domova i svega onoga sto su cijelog żivota gradili to radimo i sad. Nadali smo se tada da dugo nećemo morati svjedočiti ovakvim ljudskim životnim nedaćama. Nažalost jesmo. Ali nismo obeshrabreni", naveo je premijer Federacije.

Kako je istakao, Bosanci i Hercegovci su uvijek bili jedni uz druge.

Europska unija u BiH reagirala na miting i poteze NSRS: Genocid u Srebrenici nije stvar ličnog stava

Europska unija u BiH reagirala na miting i poteze NSRS: Genocid u Srebrenici nije stvar ličnog stava

"Pomagali se i ne sumnjam da ce tako biti i ovaj put. Time se vodimo i mi u Vladi Federacije. Zato i jesmo posljednjih dana zajedno sa FUCZ pratili stanje, imali intenzivnu komunikaciju sa kantonalnim i lokalnim upravama. Svi zajedno bili smo spremni da intervenišemo i ljudskim i materijalnim resursima.

Nije bilo potrebe za tim, iako je stanje bilo dosta komplikovano. U Bosansku Krupu su jučer poslane prve pumpe za ispumpavanje vode.

Jučer nakon sjednice Vlade sam jasno rekao i ponovit ću - niti jedna prirodna nepogoda, niti jedna nevolja koja zadesi naše ljude, ne smije biti politizovana niti korištena za skupljanje političkih poena. Ipak neki to bez ikakvih problema rade. To nije dobro i pozivam sve razumne ljude da to shvate.

Ja ću se suzdržati od odgovaranja na laži i spinove pojedinih političara upućenih meni. Radit ću svoj posao. Znate da smo jučer na hitnoj sjednici Vlade odobrili pola miliona maraka interventne pomoći. Naravno da se tu necemo zaustaviti. Zato smo jutros krenuli u Krajinu.

Nermin Nikšić otkrio detalje današnje hitne sjednice Vlade Federacije BiH

Nermin Nikšić otkrio detalje današnje hitne sjednice Vlade Federacije BiH

Ovo je situacija u kojoj svi trebamo biti i djelovati ujedinjeno, kako bismo pomogli našim Krajišnicima da iznesu teret prirodne nesreće koja ih je zadesila. Siguran sam da ćemo u tome i uspjeti. Jutros ponavljam poziv da budemo jedni uz druge i pokušamo umanjiti i sanirati štete koje  su nastale i koje će tek nastati, a na nama nadležnima je u budućnosti da radimo na tome da neke buduće potencijalne preveniramo.

Naši napori neće stati kad večeras krenemo iz Krajine svojim kućama. Vlada Federacije BiH će do samog kraja svim svojom resursima biti na raspolaganju našem stanovništvu. Tako smo vam obećali i tako će i biti", kazao je Nermin Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije