Nermin Nikšić s delegacijom MMF-a: 'Radimo u najboljem interesu za Bosnu i Hercegovinu'

7
Radiosarajevo.ba
Nermin Nikšić s delegacijom MMF-a: 'Radimo u najboljem interesu za Bosnu i Hercegovinu'
Foto: Vlada FBiH / Sastanak Nermina Nikšića s delegacijom MMF-a

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić imao je sastanak s delegacijom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). 

Saopštenje Vlade FBiH prenosimo u cjelosti: 

"Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastao se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa delegacijom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Herecgovini, koju je predvodila šefica Misije Alina Iancu.

Izrael očekuje napad Irana: Joe Biden poslao upozorenje, reagovala i Njemačka

Izrael očekuje napad Irana: Joe Biden poslao upozorenje, reagovala i Njemačka

Na sastanku je razgovarano o ekonomskim prognozama, očekivanim rizicima, prioritetnim strukturalnim reformama, te eventualnom novom aranžmanu sa MMF-om. Premijer Nikšić se složio sa konstatacijom šefice Misije u MMF-a u BiH Iancu da je ekonomska situacija u Federaciji BiH povoljna.

'Kad je u pitanju novi aranžman s MMF-om mi znamo da ga MMF sklapa s jednom adresom, državom Bosnom i Hercegovinom. Mi smo dio Bosne i Hercegovine i ne ponašamo se tako da nekom u našoj državi bude gore, a nekom bolje. Razmotrit ćemo sve opcije i raditi u smjeru onog što je najbolji interes za našu državu', kazao je Nikšić.

Sastanak Nermina Nikšića s delegacijom MMF-a
Foto: Vlada FBiH: Sastanak Nermina Nikšića s delegacijom MMF-a

Sagovornici su se usaglasili da je među prioritetima strukturalnih reformi veći broj njih zajednički, poput donošenja novog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, zatim poreske i reforme javne uprave.

To su i transparentniji i bolji nadzor javnih preduzeća, zelena energija, digitalizacija, te svakako nastavak započetih i otpočinjanje novih javnih i privlačenje privatnih investicija. Premijer Nikšić se nije složio sa određenim preporukama, te je jasno poručio da reforme koje bi išle u smjeru povećanja kamata banaka, te umanjenja plata nikako ne dolaze u obzir.

'Mi smo mala zemlja, mala ekonomija, složenog uređenja i s puno problema. Apsolutno smo otvoreni za razgovore i dogovore u cilju stvaranja boljeg ambijenta kako bi se naši ljudi vraćali u svoju domovinu, ali nismo i za restriktivne reforme koje bi direktno vodile ka lošijem standardu građana', istakao je premijer Federacije BiH", navodi se u saopštenju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije