Nermin Nikšić iz Neuma poručio: "Važno je donijeti tri ključna zakona"

2
Fena
Nermin Nikšić iz Neuma poručio: "Važno je donijeti tri ključna zakona"
Foto: Fena / Nermin Nikšić

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić poručio je u srijedu s međunarodnog simpozija "Challenge 2023." u Neumu kako se samo razgovorima može doći do rješenja za probleme.

Referirajući se na sjednicu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) koja se održava u Sarajevu, federalni premijer je kazao kako je važno donijeti tri ključna zakona -  zakon o VSTV-u, javnim nabavkama i sukobu interesa.

"Pred nama su postavljeni određeni zadaci koje smo preuzeli u sklopu ovih 14 prioriteta Europske komisije kako bismo na ovom putu svog članstva krenuli s pregovorima. Nama je kandidatski status poklonjen i to se nije dogodilo zbog nekih naših aktivnosti. Ne znam u kojem će pravcu ići zaključci PIC-a, ali smatram da se partneri koji su formirali Vijeće ministara BiH i koji imaju većinu u državnom parlamentu trebaju podražavati, da donesemo ova tri ključna zakona, zakon o VSTV-u, o javnim nabavkama i sukobu interesa", istaknuo je Nikšić.  

Podcast S Armom: Alma Ferović Fazlić o melodiji života, muzičkom teatru i umjetničkoj transformaciji

Podcast S Armom: Alma Ferović Fazlić o melodiji života, muzičkom teatru i umjetničkoj transformaciji

Pritom je podsjetio i na obvezu izmjena Izbornog zakona.

"Odmah smo postali meta kao da ćemo nešto izdati. Smatram da razgovorima i dogovorima u BiH ne postoji alternativa. Ako ne razgovaramo sigurno nećemo doći do rješenja. Ako nismo spremni ništa raditi, ako držimo lekcije o lažnom patriotizmu i pljuvanjem i očekujemo da će netko zavoljeti BiH, gorko se varamo. Teško i mukotrpno treba razgovarati i raditi, moramo se slagati  i oko minimuma", izjavio je Nikšić.

Obraćanje Christana Schmidta: 'Najvažnija poruka sa sjednice je sljedeća...'

Obraćanje Christana Schmidta: 'Najvažnija poruka sa sjednice je sljedeća...'

Na pitanje koji je minimum, premijer je odgovorio da je minimum Izborni zakon koji je u skladu sa standardima EU-a.

Osvrnuo se i na situaciju oko formiranja nove vlasti u HNK, gdje je DF poručio kako će biti opozicija.

"Nisam bio optimističan da će DF uspjeti iznijeti to u HNK, odluka rukovodstva DF-a je za mene očekivana, jer su već godinama, kao nekakvom pupčanom vrpcom, vezani za SDA", zaključio je Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije