Nermin Nikšić podržao domaću privredu: Ne želimo investitore koji tragaju za jeftinom radnom snagom

0
Radiosarajevo.ba
Nermin Nikšić podržao domaću privredu: Ne želimo investitore koji tragaju za jeftinom radnom snagom
Foto: Vlada FBiH / Nikšić na sastanku

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić susreo se danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu s regionalnim menadžerom Međunarodne finansijske korporacije(IFC) za Centralnu i Jugoistočnu Europu Arijom Naimom s kojim je razgovarao o modalitetima buduće saradnje Federalne vlade i ove članice grupacije Svjetske banke.

Premijer Nikšić upoznao je gosta s prioritetima Vlade Federacije s posebnim osvrtom na unaprjeđenje konkurentnosti domaće privrede kroz usvajanje fiskalnih zakona, koji će, kako je ocijenio, dovesti do liberalizacije tržišta, poboljšanja poslovnog ambijenta i unaprjeđenja uslova za značajnije investiranje. 

"Spremni smo dati podršku stranim investitorima, ali i ohrabriti domaće privrednike na značajnije investiranje. Ono što ne želimo jesu investitori koji u Bosni i Hercegovini tragaju za jeftinom radnom snagom. Takve okolnosti su nepovratno iza nas. Naše opredjeljenje su kredibilne investicije koje će doprinijeti ekonomskoj konkurentnosti naše zemlje, te omogućiti kako povratak, tako i ostanak kompetitivne radne snage, naglasio je Nikšić.

Bošnjaci povlače pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Dodikov Izborni zakon RS

Bošnjaci povlače pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Dodikov Izborni zakon RS

Uporedo s tim, istakao je Nikšić, fokus Federalne vlade bit će na zelenoj ekonomiji i energetskoj tranziciji koju trebaju pratiti adekvatni socijalni programi. 

Ari Naim je ukazao federalnom premijeru na komparativne prednosti bosanskohercegovačke privrede u smislu blizine europskog tržišta, ali i razvijene industrijske tradicije u našoj zemlji. Također, istakao je mogućnosti realizacije kompleksnijih projekata u aktivnijoj saradnji Vlade Federacije i privatnih investitora.  S tim u vezi, ocijenjenio je važnim kreiranje normativnog okvira za javno-privatno partnerstvo te je ukazao na tehničku pomoć i ekspertizu koju je IFC spremna staviti na raspolaganje Vladi FBiH.

Sjajna ideja sa sastanka u Mostaru: Ovo bi se moglo svidjeti svim građanima Bosne i Hercegovine

Sjajna ideja sa sastanka u Mostaru: Ovo bi se moglo svidjeti svim građanima Bosne i Hercegovine

Premijer Nikšić iskoristio je ovu priliku da se zahvali Međunarodnoj finansijskoj korporaciji na dosadašnjoj saradnji, posebno u realizaciji projekata u oblasti željezničke i putne infrastrukture, koje oblasti, kako je rekao, također ostaju visoko na listi prioriteta Vlade Federacije BiH.

S tim u vezi, saradnja Vlade Federacije BiH i Međunarodne finansijske korporacije, ne samo u toj, već i u drugim oblastima, bit će od izuzetnog značaja, zaključio je Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije