Neretva bilježi rekorde u Konjicu, vodostaj veći nego 2010. godine

0
Radiosarajevo.ba
Neretva bilježi rekorde u Konjicu, vodostaj veći nego 2010. godine
FOTO: Radiosarajevo.ba / Neretva nadošla uslijed kiše u Konjicu

Situacija u Konjicu je izuzetno teška uslijed padavina koje su ovih dana pogodile Bosnu i Hercegovinu.

Kako je danas potvrdio načelnik općine Konjic za Radiosarajevo.ba Osman Ćatić, trećina općine je odsječena. Dio kuća i javnih objekata je poplavio, uključujući i jedan hotel. Maksimalan vodostaj izmjeren je u Glavatičevu i iznosio je 515. Do sada je najveći vodostaj na ovom mjestu, otkad postoje zvanična mjerenja, bio zabilježen 2010. godine i iznosio je 371 cm. Na mjernom mjestu Hagenuk također je zabilježen rekordan vodostaj. On je u 4.00 sati iznosio 530 centimetara što je za 14 centimetara više u odnosu na mjerenje iz 2010. godine.

Raspoložive ekipe su čitav dan na terenu, a Ćatić apeluje na građane da zadrže smirenost jer "je situacija pod kontrolom".

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

"Jedna trećine općine je odsječena jer je poplavljen put i lijevo i desno. Tako da je onemogućena komunikacija u Tušnici, u samom centru Konjica, kao i na desnoj strani kod mosta Spiljani. Trenutno smo na terenu i pokušavamo da osposobimo komunikaciju lijevom stranom, kao bi život mogao da se neometano odvija. Imali smo u međuvremenu problem s prebacivanjem dijaliznih pacijenata, no to smo uspješno riješili", kazao je Ćatić.

Neretva se izlila na više mjesta, a osim nje zabilježeno je i izlivanje pritoka.

Koliko je situacija ozbiljna u ovom gradiću, pokazuje i video snimka koju smo zabilježili pored Stare Ćuprije. Prizori su zaista zabrinjavajući.

Sve o alarmantnoj situaciji sa poplavama u BiH možete čitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije