Nenadić: Morat ćemo kršiti moratorij u pojedinim slučajevima

1
Radiosarajevo.ba
Nenadić: Morat ćemo kršiti moratorij u pojedinim slučajevima
Foto: Vlada KS / Mario Nenadić

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić održao je danas sastanak sa šefom Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduanom Kafedžićem.

Povod sastanka je bio razmjena informacija o borbi protiv korupcije u Kantonu, a premijer Nenadić je, tom prilikom, informisao Kafedžića i o rizicima u vezi sa izvršavanjem propisa i zaključaka Skupštine KS koji se odnose na moratorij na zapošljavanje, te zaključke u vezi zdravstvene zaštite i borbe protiv COVID-a u Kantonu Sarajevo.

Razmijenjeni su stavovi oko najpragmatičnijih modela implementacije zakona, kao i skupštinskih zaključaka.

Premijer je posebno ukazao na rizik u oblasti zdravstva, jer je za donošenje određenih rješenja, po osnovu zaključaka Skupštine, neophodno imati odgovarajuće upravljačke strukture, a trenutno ih nema u pet javnih zdravstvenih ustanova Kantona Sarajevo.

“Time je jasno koliki je rizik, potencijalno, od određenih pravnih i drugih nedosljednosti u primjeni propisa i pomenutih zaključaka”, istakao je premijer Nenadić.

Naglasio je da je jedna od ustanova koja trenutno nema upravljačke strukture i JU Dom zdravlja KS.

Morat ćemo kršiti moratorij u oblasti zdravstva u pojedinim slučajevima, prije svega, u angažiranju nemedicinskog kadra, kao što su vozači za prijevoz pacijenata u JU Dom zdravlja, koji su prijeko potrebni trenutno”, istakao je premijer.

Napomenuo je da se moratorij na zapošljavanje ne odnosi jedino na zapošljavanje medicinskih radnika u javno-zdravstvenim ustanovama.

Međutim, u uvjetima nedostatka kadra, kao i povećanog broja oboljelih od COVID-a u javno-zdravstvenim ustanovama, zdravstveni sistem otežano funkcioniše.

Šef Ureda Kafedžić je istakao da su očigledni napori premijera kako bi se ova pitanja riješila, te je dao odgovarajuće preporuke vezano za ovu situaciju.

Razgovarano je i o kontrolama federalne i kantonalne inspekcije u javno-zdravstvenim ustanovama KS, u domenu preispitivanja i izvršavanja naredbi i zaključaka kriznih štabova FBiH i KS, te Vlade KS, a prije svega zaključka koji se odnosi na osiguranje dodatnih 30 posto bolničkih kapaciteta za zbrinjavanje Covid pacijenata u Kantonu Sarajevo.

Premijer Nenadić je obavijestio Kafedžića o nabavkama koje se realiziraju u KS-u, a vezane su za borbu protiv koronavirusa, posebno kada je riječ o implementaciji dva sporazuma, potpisana između UNDP-ija i Vlade, te UNDP-ija i Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije