Nenad Nešić: 'Za stabilnu budućnost zapadnog Balkana značajno je da se ubrza evropski put BiH'

5
FENA
Nenad Nešić: 'Za stabilnu budućnost zapadnog Balkana značajno je da se ubrza evropski put BiH'
Foto: Ministarstvo odbrane BiH / Ministar odbrane Nenad Nešić

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić prisustvovao je ministarskoj konferenciji Brdo procesa koja se održava u Portorožu (Slovenija).

"Za sigurnu i stabilnu budućnost regiona zapadnog Balkana od presudnog je značaja da se ubrza naš evropski put", kazao je ministar Nešić.

"Važnim iskorakom je ocijenio činjenicu da je BiH krajem prošle godine dobila status kandidata za članstvo u EU, te naglasio da je i politički cilj novog Vijeća ministara posvećen rad na priključenju EU. Važnu ulogu u koordiniranju politika i jačanju saradnje ima i Brdo proces", naveo je Nešić.

Čistačica postala informatički referent: Firma iz BiH joj izdala lažnu potvrdu o radu

Čistačica postala informatički referent: Firma iz BiH joj izdala lažnu potvrdu o radu

Dodao je da krize iz prethodnog perioda upućuju da i saradnja Ministarstva sigurnosti sa institucijama EU nije jednosmjerna, u interesu jedne strane, nego , od zajedničkog interesa za sve građane BiH pa i EU.

Nešić je informirao učesnike konferencije da je otklonjena i posljednja prepreka saradnji BiH sa EUROPOL-om, te da su započete aktivnosti za uspostavljanje saradnje sa FRONTEX-om.

Važna tema ministarske konferencije u Portorožu su bile migracije.

Ministar Nešić je naglasio da je Bosna i Hercegovina posvećena intenzivnijoj saradnji i koordinaciji, kako sa zemljama zapadnog Balkana, tako i s Evropskom unijom, u pristupu upravljanja migracijama, posebno na planu sprečavanja lanaca ilegalnih migracija i zajedničke borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa.

"U tom segmentu, zatražio je podršku EU, istaknuvši da sigurnost EU nije unutar njenih trenutnih granica nego njenih budućih granica, a one uključuju i zapadni Balkan. Dodao je da će BiH i u budućnosti insistirati na readmisiji, odnosno povratku ilegalnih migranata u zemlje porijekla, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije