Nenad Nešić: Prije nego što 'sve pohapsi' putem medija, Ramo Isak bi trebao da pročita zakon

5
Radiosarajevo.ba
Nenad Nešić: Prije nego što 'sve pohapsi' putem medija, Ramo Isak bi trebao da pročita zakon
Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH / Nenad Nešić i Isak Ramo

Žao mi je što Ramo Isak nije pročitao Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH, čak ni njegov član 1, komentar je ministra bezbjednosti BiH Nenada Nešića na tvrdnje ministra MUP-a FBiH Rame Isaka da "MUP FBiH može hapsiti i u RS-u".

"Kolega Isak bi trebalo da zna da sudovi i tužilaštva izdaju naredbe policijskim agencijama u skladu sa zakonskim nadležnostima tih agencija. Kao što policija iz Mostara nema zakonska ovlaštenja da reguliše saobraćaj ili da sprovodi akcije u Sarajevu, tako su i entitetska ministarstva unutrašnjih poslova nadležna isključivo na teritoriji jednog entiteta. Jedina policijska agencija koja ima nadležnost na teritoriji cijele BiH je SIPA. Tako kažu zakoni ove zemlje", ističe ministar Nešić.

"Kad bi malo poradio na svom stručnom znanju", poručuje Nešić, "Isak bi se trebao podsjetiti i na reforme policije prije 15-ak godina": "Tada je jedna od tačaka diskusije bilo i to da li policijskim agencijama jednog entiteta treba dozvoliti prelazak u drugi entitet, barem tamo gdje je teritorija isprepletena kao u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Odlučeno je da nema prelaska međuentitetske linije."

Zbog rasta minimalca u RS povećene cijene svih usluga: Poskupila kafa, šišanje, kirije...

Zbog rasta minimalca u RS povećene cijene svih usluga: Poskupila kafa, šišanje, kirije...

Nešić je dodao da je "organizacija policije u Bosni i Hercegovini urađena po modelu iz SAD-a, gdje takođe policije saveznih država ne prelaze na teritoriju druge države":

"Kada kalifornijska policija juri nekog kriminalca koji bježi u Arizonu ili Nevadu, to radi samo do granice, a onda potjeru nastavlja policija Arizone ili Nevade. Prije nego što medijski 'sve pohapsi', Isak bi trebao da pročita Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH, da ne derogira poziciju ministra. Umjesto populističkih izjava, pametnije bi mu bilo da se pozabavi propisima za reviziju dozvola za oružje i da se pozabavi obaveznim ljekarskim pregledima policajaca", rekao je Nešić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije