Nenad Čanak o rušenju Partizanskog groblja u Mostaru: To je varvarizam!

4
F.V.
Nenad Čanak o rušenju Partizanskog groblja u Mostaru: To je varvarizam!
FOTO: Arhiv / Nedan Čanak

Nakon jučerašnjeg vandalističko-fašističkog pohoda na Partizansko spomen groblje u Mostaru, gdje je gotovo 700 ploča razbijeno, oštećeno, razbacano, UABNOR Bosne i Hercegovine je za danas zakazao protestno okupljanje na Partizanskom groblju.

"Mostarom su u svom rušilačkom pohodu prošle neofašističke horde i totalno devastirale Partizansko spomen groblje. Mostar, onaj slobodarski, ne smije ostati nijem na ovo dešavanje koje traje desetljećima već", navodi se u pozivu.

O ovom vadalističkom uništavanju spomenika Bosne i Hercegovine, velikog djela slavnog Bogdana Bogdanovića za portal Radiosarajevo.ba je govorio i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, antifašista Nenad Čanak.

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

"Nacionalisti, šovinisti svoje etničke sunarodnike smatraju kao neki tip stada koji je samo njima dozvoljeno da ga oni šišaju, muzu, deru uopšte da se koriste time. To najbolje funkcioniše kada se to stado osjeti kolektivno ugroženo! To je suština priče.

Tako da priča o Narodno-oslobodilačkoj vojsci i Pokretu otpora Jugoslavije je priča upravo o povezanosti kroz ideju bratstva i jedinstva, slobode, vjerskih sloboda, ljudskih sloboda… Onda je jasno da onima koji bi da budu predstavnici 'svog' naroda to ustvari kvari račun, jer time se pokazuje da etnička i politička pripadnost ne moraju imati veze.

A za njih bi bilo najljepše kada bi se po ličnoj karti, u rubrici nacionalist pisalo i šta ko misli, ko za koga glasa itd. To je suština priče. Taj varvarizam na spomenicima partizanima i antifašista je ustvari oblik nemoći pred idejom koja je istorijski pobijedila“, zaključio je Čanak u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Tokom jučerašnjeg dana uslijedile su brojne reakcije političkih stranaka, međunarodne zajednice, Misije OSCE-a, Komisije za nacionalne spomenike, brojnih građana koji su osudili ovo zlodjelo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije