Nema izmjene Zakona o radu bez utvrđivanja minimalca: Evo koliko Vlada predlaže

Radiosarajevo.ba, Fena
Nema izmjene Zakona o radu bez utvrđivanja minimalca: Evo koliko Vlada predlaže
Foto: Screenshot / Vesko Drljača

Neće se ići s izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH dok se ne utvrdi minimalna plaća ili opći kolektivni ugovor.

Kazao je ovo danas Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike.

Dodao je da oni prihvatljivom smatraju minimalnu plaću od 650 do 700 KM, neto.

Savez samostalnih sindikata predložio je pak da minimalac bude 1.700 KM.

Drljača se danas obratio javnosti, zajedno s predstavnicima Udruženja poslodavaca FBiH i Saveza samostalnih sindikata BiH, nakon što je Predstavnički dom Parlamenta FBiH jučer odlučio da izmjene Zakona o radu ne idu po hitnoj proceduri.

"Vlada će podržati svaki dogovor poslodavaca i sindikata koji je u skladu s nadležnostima. Isključiva želja zakonodavaca jeste da se u skladu s okolnostima koje se mogu pojaviti u stanju nesreće nađu optimalna rješenja. Vlada to ne može učiniti bez socijalnih partnera", rekao je Drljača.

Mevludin Bektić iz Saveza samostalnih sindikata BiH rekao je da su sindikati imali niz primjedbi na izmjene Zakona o radu.

"Pokušali smo promptno djelovati i prema politčkim subjektima, poslodavcima i prema Vladi, gdje smo u konačnici naišli na razumijevanje svih partnera da ovo vratimo u okvire socijalnog dijaloga, u Ekonomsko - socijalno vijeće i da pokušamo naći najbolji modus i rješenje. Obećali smo da ćemo pokušati utvrditi najnižu plaću u FBiH. To nam je bio imperativ jer se sve institucije naslanjaju na najnižu plaću kada govorimo o vremenu stanja nesreće", dodao je Bektić.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović istakao je da je siguran da, ako budu razgovarali u miru, argumentovano, da će doći do zajedničkog rješenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije