Neki zastupnici u Skupštini KS sa bijelim trakama, sjećanje na zločin u Prijedoru

3
Radiosarajevo.ba
Neki zastupnici u Skupštini KS sa bijelim trakama, sjećanje na zločin u Prijedoru
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Neki zastupnici u Skupštini KS sa bijelim trakama na rukama

Skupština Kantona Sarajevo danas održava redovnu 52. radnu sjednicu. U skupštini su se jutros neki od zastupnika pojavili sa bijelim trakama na rukama u znak sjećanja na ubijene u Prijedoru tokom agresije na našu državu.

Simboličnim činom, pojedini zastupnici skrenuli su pažnju da je prošlo 30 godina od zločina u Prijedoru.

Podsjetimo da su 31. maja 1992. godine, srpske vlasti putem Radio Prijedora naredila da svo nesrpsko stanovništvo stanovništvo okači na svoje kuće bijele čaršafe, a da na ruke vežu bijele trake.

Iz OSCE-a poručili: 'Osuđujemo odluke NSRS o izbornom zakonu'

Iz OSCE-a poručili: 'Osuđujemo odluke NSRS o izbornom zakonu'

Na ovaj dan je osnovan i logor Omarska, kroz koji je prošlo više od 3.300 zatvorenika.

Ovo je bila kulminacija kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i bosanskih Hrvata s teritorije općine Prijedor.

Prema podacima Udruženja "Prijedor '92" , do sada je registrovano 3.176 Prijedorčana koji su ubijeni ili nestali tokom rata, uglavnom se radi o civilima, u najvećem broju Bošnjacima, zatim Hrvatima, dok su ubijeni i Romi, Albanaci kao i neki Srbi. Među žrtvama je bilo i 256 žena te 102 djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije