Neka visi Pedro: Svi kurbani Dodik-bega Laktaškog  

Radiosarajevo.ba
Neka visi Pedro: Svi kurbani Dodik-bega Laktaškog   
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Dogorjelo! Grudva koju je zakotrljali Davor Dragičević i Suzana Radanović, roditelji mladića Davida Dragičevića ubijenog prije skoro godinu dana u rodnoj Banjoj Luci, panično plaši režim Milorada Dodika, bivšeg predsjednika bh. entiteta RS na privremenom radu u Predsjedništvu BiH.

Piše: Faruk Vele

Više, mora se priznati, nego sva opozicija zajedno, cijelo političko ("bliskoistično") Sarajevo, svi Arapi i vehabije, sankcije Sjedinjenih Američkih Država i nikad uvedene iz Evropske unije, prijetnje NATO-a, silni Valentin Inzko, SIPA i Dragan Mektić... Taj strah nije uspjela umanjiti ni bogomdana najava apelacije SDA o problematiziranju imena Republike Srpske, koju će Bakir Izetbegović, istina, brzo baciti u najdublje ponore moratorija.

Taj očit strah od Davora i naroda bio je razlog što je u petak (baš onako policijski – da bi se do ponedjeljka sve zaboravilo) ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač, onaj koji je koliko jučer udario na goloruki narod, smijenio sve svoje saradnike, gotovo sve šefove važnih uprava u Ministarstvu!  Kao u nekoj od epizoda popularne srbijanske serije " Ubice oca moga".

Među smijenjenima je i Darko Ilić, dosadašnji načelnik uprave za borbu protiv organiziranog i teškog kriminala kojeg je grupa "Pravda za Davida" mnogo puta označila kao sukrivca za Davidovu smrt.

Glave svjetini

Iz MUP-a RS su, znakovito, o smjenama javnost informirali samo saopćenjem u kojem nisu navedeni razlozi za takav postupak, a pojašnjeno je samo kako su, uz Ilića, smijenjeni i načelnici uprave kriminalističke policije, uprave policije, uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma, te načelnici policijskih uprava Banje Luke, Prijedora, Doboja i Trebinja.

Tako je nakon više od 300 dana nezapamćene borbe na ulicama Banje Luke i gradova BiH otpočeo Dodikov i Lukačev lov na kurbane. Na one glave koje će po onoj poznatoj - "Neka visi Pedro" - predsjedavajući Predsjedništva BiH i prvi pendrek RS-a baciti svjetini, pustiti zlu krv i poput vračeva otjerati nemirne duhove, pustiti niz vodu...  Ali kasno!

Javnost uglavnom nije nasjela. Shvatili su da je riječ o kozmetičkim promjenama, da bi se javnosti mazale oči. Ne bi trebalo isključiti ni da je smijenjenima objašnjeno da je ovdje u pitanju "viši interes", te da će se vratiti " "kada prođe frka " ili će im pronaći bolja namještenja. 

Slično je pokušao, sjetit ćete se, i san Dodik, spinujući uoči Nove godine. Tada je govorio da će, ukoliko uskoro ne bude tužilačke odluke u slučaju stradanja banjalučkog mladića i on pozvati građane na proteste pred banjalučko Okružno javno tužilaštvo. No, nije mu prošlo kod promućurnog Davora Dagičevća. On je priču vratio na pravi kolosijek.

U znak odmazde njegov kerber Lukač na narod je sručio silu, hapseći do današnjih dana svakoga ko se usudio "neovlašteno" hodati, misliti ili, ne daj Bože, govoriti. A sada nam poručuje da od petka nastupa pravna država i da ništa neće biti kao prije, samo da bi sačuvao svoju i šefovu političku glavu na ramenima.

U svim ovim potezima, pa i prijetnjama (uključujući i one secesijom preko noći) daju se naslutiti, kako je primijetio i zagrebački "Jutarnji list", itekako lični motivi.

Dva konja

Jer, vjerodostojnost institucija Dodikove vlasti već je mjesecima poljuljana masovnim uličnim protestima u Banjoj Luci zbog slučaja Dragičevića.

Nakon što građanski bunt nije uspio suzbiti ni ordinarnom policijskom represijom koja je uključivala hapšenje mladićeva oca, pa i privođenja pojedinih opozicionih čelnika, Dodik, kako analizira list, svojim građanima nudi staru nacionalističku manipulaciju za zbijanje redova i učvršćenje vlastite političke pozicije: odcjepljenje, veliku Srbiju, međunacionalnu mržnju, zveckanje oružjem.

Tragično je vidjeti kako takvom Dodiku bacaju pojas za spašavanje iz mrskog mu Sarajeva, vjerovatno se bojeći da bi, kada se masa jednom zatalasa, brojna pitanja mogla stići i pred njihova vrata – u Sarajevi. Naravno, u slučaju Dženana Memića.

Dobro je sinoć primijetio jedan komentator na društvenim mrežama u povodu smjena u MUP-u RS -  konja su dva, pijuna je mnogo više. Ono što su velemajstori zaboravili jeste da u partijama stradavaju i konji. A kada grudva jednom stigne, past će i topovi i lauferi i kraljica i kralj. A onda - šah mat!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije