Duplo zbog maski: Hiljade maraka kazni i zatvor za članove grupe Pravda za Davida

Radiosarajevo.ba
Duplo zbog maski: Hiljade maraka kazni i zatvor za članove grupe Pravda za Davida
Foto: Slobodan Vasković / Pravda za Davida

Policijska uprava Banja Luka dostavila je banjalučkom Osnovnom sudu dva nova zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv Davora Dragičevića i članova grupe Pravda za Davida zbog događaja od 30. decembra prošle godine u centru Banjaluke, javlja Srpskainfo.

Osim Dragičevića, pokretanje prekršajnog postupka zatraženo je protiv još 19 Banjalučana, a zaprijećene su novčane kazne u ukupnom iznosu od više hiljada maraka. Pored novčanih, propisane su i zatvorske kazne do 60 dana.

Prema dokumentaciji Policijske uprave Banja Luka dostavljene sudu 22. i 23. januara ove godine, a koja je u posjedu Srpskainfo, sankcionisanje Dragičevića i ostalih traži se zbog događaja od 30. decembra prošle godine, koji su se odigrali kod Muzeja savremene umjetnosti uoči najavljenog koncerta Harisa Džinovića, te na Trgu Krajine.

Prijavljene terete za počinjene prekršaje iz članova 7, 24 i 31 Zakona o javnom redu i miru RS.

Dok je članom 24 propisana novčana kazna od 500 do 1.500 maraka, te 60 dana zatvora, u članu 31 navodi se da su novčane kazne udvostručene, jer su odgovorni bili maskirani.

"Dana 30. decembra 2018, u vremenu od 18 do 20 sati, u Banjaluci na Trgu Krajine održan je javni skup u organizaciji grupe pod nazivom Pravda za Davida. Po završetku navedenog skupa jedan dio građana, među kojima su bili Davor Dragičević, Sofija Grmuša, David Krneta, Željko Dabić, Vladinka Tomičić Milašinović, Marko Nikolić, Vedran Berić, Zaim Šibić, Marko Mikić, Draško Stanivuković, Spasoje Milanović, Jelena Komljen i Stela Milanović i više za sada neidentifikovanih osoba, oko 22 sata su se vratili na prostor Trga Srpskih junaka, takozvani „Krašov parking“. Tamo su nastavili sa javnim okupljanjem, uzvikujući: „Igore, pederu“, „Harise, odlazi“, „Harise, srećan put“, „Uz tebe smo Davore“, „Gasi muziku“, „Dolazimo sutra“, te su tom prilikom prekinuli i onemogućili održavanje novogodišnjeg koncerta Harisa Džinovića, koji je trebao da se održi na navedenom mjestu", navodi se u dokumentaciji banjalučke policije koja je dostavljena Osnovnom sudu u Banjoj Luci, javlja Srpskainfo.com. 

U drugom zahtjevu Policijske uprave Banjaluka osnovnom sudu, singiranom 22. januara ove godine, traži se sankcionisanje Ozrena Perduva, Derima Ismailija, Đorđa Gajića, Daniele Ratešić, Dine Maksimovića, Dušanke Srdanović i Stefana Jovanovića. Osim njih, tu su još i Dragičević, Grmuša, Krneta, Dabić, Mikić, Tomičić Milašinović, Nikolić, Berić i Šibić.

Sankcionisanje se takođe odnosi na dešavanja od 30. decembra prošle godine koja su se odigrala oko 23 sata na Trgu Krajine, kada su, kako navode iz Policijske uprave Banjaluka, građani policiji između ostalog uzvikivali „Kakvu sliku šaljete iz Banjaluke“, „Sram vas bilo“, „Imamo pravo šetati po trgu“, „Evo, sve nas vodite“ i druge.

Iz Policijske uprave Banjaluka traže da se Dragičević i ostali kazne zbog počinjenih prekršaja iz članova 7, 24 i 31 Zakona o JRM. Dok član 24 propisuje kazne do čak 1.500 maraka ili 60 dana zatvora, član 31 navodi da će se kaznom u dvostrukom iznosu kazniti onaj koji pod maskom počini prekršaj.

Uz zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka sudu su dostavljena i imena svjedoka, odnosno policijskih službenika, a to su Milan Opačić, Goran Petković, Srđan Ćetković, Dejan Kršić, Nemanja Repajić, Dejan Nović i Branislav Babić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije