Neka im je vječni rahmet: Klanjana dženaza za prijedorske žrtve

Radiosarajevo.ba
Neka im je vječni rahmet: Klanjana dženaza za prijedorske žrtve
Adel Šabanović / Kolektivna dženaza prijedorskim žrtvama
U kompleksu šehidskog mezarja Kamičani-Kozarac kod Prijedora danas je klanjana šehidska dženaza za tri prijedorske žrtve.

Tri tabuta nevino ubijenih preuzeta sz u Kamičanima u 12 sati, a potom je klanjana dženaza koju je predvodio reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović. Potom su posmrtne ostatke ubijenih Prijedorčana odnijeli na šehidska mezarja u Kamičanima, Hambarinama i Rakovčanima, gdje su ukopani.

Jedan od onih što je danas našao posljednji smiraj jeste i Fikret Crljenković. Imao je 26 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2017. na lokalitetu Miska Glava na području Prijedora.

Drugi je Adem Bešić koji je imao 29 godina kada su ga ubili. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1999. u mjestu Poljanak, na području Kozarca.

Treća žrtva je Mehmed Mulalić, koji je imao 44 godine kada su ga ubili, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2015. na lokalitetu Hambarine, na području Prijedora.

Prva kolektivna dženaza u Prijedoru organizirana je 1998. godine. Do sada je pronađeno 2.328 posmrtnih ostataka ubijenih prijedorskih Bošnjaka i Hrvata, a najviše žrtava, ukupno 284, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz najveće masovne grobnice Tomašice ukopano je 2014.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije