Nejra Mlačo, najbolja studentica Medicine: Od prilika zavisi da li ću ići iz BiH

Enes Hodžić
Nejra Mlačo, najbolja studentica Medicine: Od prilika zavisi da li ću ići iz BiH
Primjera mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine koji su veoma uspješni u onome čime se trenutno bave je sve više u posljednje vrijeme i zaista svi bh. državljani imaju na koga biti ponosni. Zasigurno, jedna od takvih djevojaka za ponos je i Nejra Mlačo

Iako, kako sama tvrdi, nije sa takvim ciljem stigla na fakultet koji trenutno pohađa, Nejra je već drugu godinu zaredom najbolja studentica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Takvu ocjenu donijelo je naučno-nastavnog vijeće ovog fakulteta, koje je na današnjoj sjednici dodijelilo nagrade studentima sa najboljim prosjekom.

„Medicina je najhumaniji poziv i danas ne mogu da se zamislim ni u jednoj drugoj profesiji. Na početku prve godine mi je jedina misija bila da ne padnem godinu, isprepadana pričama kolega i bivših studenata. Pošto uvijek dajem maksimum kad nešto radim, u toj svojoj namjeri da ne padnem ispite krenula sam sa dobrim ocjenama“, počinje Nejra za Radiosarajevo.ba priču o svom uspjehu.

Iako kaže da je bilo mnogo odricanja tokom proteklih semestara i postavljanja prioriteta, Nejra nam je kazala kako je vidjela da joj se trud itekako isplati i to ju je dodatno motiviralo da nastavi istim tempom u sticanju znanja.

„Uz podršku i razumijevanje porodice i prijatelja oko mene, ništa nije bilo teško. Na kraju prve godine pozvali su me na sjednicu Nastavno-naučnog vijeća da primim nagradu Ponos dekana, kao najbolji student prve godine i tada sam saznala da sam imala najveći prosjek na fakultetu“, govori nam Nejra o prvom iznenađenju koje je zaradila svojim trudom.

Dodaje kako joj je cilj da sutra postane dobar doktor i da radi kao kliničar, a budući da voli prenositi znanje voljela bi i raditi kao predavač na nekom fakultetu. Stoga je i tokom prošle godine prionula na učenje, što ju je danas dovelo do novog priznanja – Ponos dekana i novog najboljeg prosjeka Medicinskog fakulteta u akademskoj 2015/16. godini.

Budući da je veliki broj studenata Medicinskog fakulteta koji napuštaju Bosnu i Hercegovinu, po završetku studija, interesiralo nas je šta Nejra planira kao najbolji student uraditi po završetku studija.

„Što se tiče specijalizacije, trenutno mi se najviše sviđa kardiologija, ali zavisi kakve ću mogućnosti imati. Da li ću otići iz BiH ili ostati ovdje još je rano da govorim o planovima i to zavisi od toga da li ću ovdje dobiti priliku da radim i napredujem“, zaključuje skromno najbolja studentica sarajevskog Medicinskog fakulteta svoju izjavu za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije