Neizostavan dio iftara: Kako napraviti ukusnu topu

1
Radiosarajevo.ba
Neizostavan dio iftara: Kako napraviti ukusnu topu
Foto: Arhiv / Topa

Topa je specifična za naše prostore u periodu mjeseca ramazana, dio je same tradicije naše zemlje a sastojci koji se stavljaju u topu ovise od osobe do osobe.

Masnoća, kajmak i više vrsta sira su osnovni sastojci tope. Obično se stavlja mladi, stari i dimljeni sir, maslac i kajmak. Svi sastojci se "tope" na laganoj vatri i zbog toga je jelo dobilo naziv topa.

  • Sastojci

    2 kašike mladog sira
     
    1 kašika kajmaka ili milerama
     
    1 kašika maslaca
     
    1 kašika naribanog dimljenog sira
     
    1 jaje
     
    1 kašičica soli
Nenad Marković objavio fotografiju i poručio: 'Ovo je Bosna'

Nenad Marković objavio fotografiju i poručio: 'Ovo je Bosna'

 Priprema

  • 1 Otopite maslac i sir
    Na laganoj vatri otopite maslac, dodajte mladi sir i kajmak
  • 2 Prokuhajte, dodajte jaje. Kuhajte na srednje jakoj temperaturi 4-5 minuta. Posolite i dodajte umućeno jaje, izmiješajte i na kraju dodajte naribani dimljeni sir. Poslužite dok je toplo. 

Kao preporuku, uz topu uzmite tople somune, piše portal Index. hr. 

Prijatno! 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije