Negativan trend: U ovom dijelu Bosne i Hercegovine smanjen broj novorođenčadi

0
Fena
Negativan trend: U ovom dijelu Bosne i Hercegovine smanjen broj novorođenčadi
Foto: Pexels / Ilustracija / Novorođenčad

U prvoj polovini tekuće godine u Pododjelu za matičnu evidenciju u Odjelu za javni registar Vlade Distrikta BiH bilježi se smanjenje rođenih i umrlih, kao i vjenčanih u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

Prema podacima iz matičnih knjiga rođenih, u prvoj polovini 2023. godine upisano je 430 novorođenih beba, što je za 44 manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a do smanjenja je došlo i kod upisa u matičnu knjigu umrlih, te je u prvih šest mjeseci upisano 582 umrlih, što je za 167 manje u odnosu na godinu ranije.

"Do smanjenja je došlo i u evidenciji matične knjige vjenčanih, te je na području Brčko distrikta u prvih šest mjeseci izvršeno 198 vjenčanja, dok je u knjigu vjenčanih upisano 282 vjenčanja, što je za sedam manje u odnosu na prvih šest mjeseci 2022. godine", kazao je Sebastijan Lukić uime Pododjela za matičnu evidenciju.

Lagumdžija održao snažan govor: Vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH

Lagumdžija održao snažan govor: Vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH

On je dodao kako se broj upisa i broj vjenčanih razlikuje iz razloga što je određeni broj upisanih vjenčanje izvršio van granica Bosne i Hercegovine.

Pored upisa u matične evidencije, naveo je Lukić, u tom pododjelu vrše se i upisi entitetskog državljanstva te se građani Brčko distrikta mogu opredijeliti za entitetsko državljanstvo Federacije BiH ili entitetsko državljanstvo RS. U prvih šest mjeseci obrađen je 391 zahtjev za entitetsko državljanstvo, te se taj broj iz godine u godinu smanjuje, jer većina građana već ima entitetsko državljanstvo, napominjujući da građani u svakom trenutku mogu promijeniti svoje državljanstvo.

"Što se tiče ovjere dokumenata, bilježi se povećanje od 13.690 ovjerenih dokumenata, te je u prvih šest mjeseci ovjereno blizu 98.000 dokumenata", dodao je Lukić.

U Pododjelu za matičnu evidenciju vrši se verifikacija upisa u elektroničnu evidenciju iz starih matičnih knjiga koje potiču još iz 1886. godine pa sve do danas, te je do sada verificirano oko 30.000 upisa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije