Opća bolnica: Novorođenčad će biti upisana u matične knjige prije izlaska iz bolnice

1
Radiosarajevo.ba
Opća bolnica: Novorođenčad će biti upisana u matične knjige prije izlaska iz bolnice
FOTO: AA / Mandić, Gavrankapetanović i Ćuzulanć

U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu danas je predstavljen projekat "eNovorođenče", a riječ je o projektu koji se odnosi na unapređenje procesa prijave novorođenčadi.

Radi se o vrlo značajnom koraku u reformi javne uprave u BiH, a ovo je prvi ovakav korak poduzet na području Federacije BiH, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare.

U suštini, projekat predstavlja značajno olakšanje za roditelje, gdje će, u ovom slučaju, sve novorođene bebe u Općoj bolnici roditelji ubuduće moći prijaviti u zgradi bolnice, odnosno neće imati potrebu odlaziti u matični ured.

Općina Centar će u zgradi bolnice imati isturenu kancelariju matičnog ureda, a prve prijave novorođenčadi na ovaj način trebale bi početi u augustu ove godine. Očekuje se da na projekat pozitivno odgovori i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Koordinator za reformu javne uprave u BiH Dragan Ćuzulan, direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Ismet Gavrankapetanović i načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisali su danas Memorandum o saradnji i iskazivanju podrške pilot projektu "eNovorođenče".

Mandić, Gavrankapetanović i Ćuzulanć  - undefined

FOTO: AA: Mandić, Gavrankapetanović i Ćuzulanć

Gavrankapetanović je kazao kako je ovo veliki korak.

"Roditelji nakon rađanja djeteta prolaze čitav niz procedura. Plan je da se ljudima olakša, da se mladim roditeljima, koji imaju puno obaveza, taj dio potpuno skrati i da se sve završi u bolnici. Sve to će biti pod potpunom ingerencijom Općine Centar i Opće bolnice", rekao je Gavrankapetanović, podvlačeći kako je kao direktor sretan što je ova ustanova prva prepoznala važnost projekta.

Načelnik Mandić poručio je kako je radostan što je ovo jedna od onih priča čiji je cilj olakšati građanima te kako je ovo kraj komplikovanim procedurama.

"Nema više one komplikovane procedure u smislu da muž mora otići u opštinu ili matični ured, pa prijavljivati tamo. Sve će se moći završiti ovdje na licu mjesta. Istureno odjeljenje matičnog ureda Opštine Centar će biti ovdje u bolnici, matičar će biti sa svom neophodnom infrastrukturom. Ovo je prva bolnica u Federaciji, odnosno u BiH, a naš je konačni cilj da se u ovaj projekat uključi i Klinički centar", kazao je Mandić.

Koodinator Dragan Ćuzulan pojašnjava da je digitalizacija nešto što je u prioritet reforme javne uprave, posebno u oblasti e-usluga, iz čijeg domena jeste i ovaj projekat.

"Opća bolnica je prva koja je prepoznala ovaj projekat, ali mi želimo da se proširi na cijeli Kanton Sarajevo. Razgovaramo s Kliničkim centrom i očekujemo da i oni odgovore pozitivno", rekao je Ćuluzan.

Cilj je, dodao je, da se građanima pruži usluga na licu mjesta, u porodilištu, odnosno da se one osnovne stvari koje se nakon rođenja djeteta obavljaju u nekim službenim procedurama potpuno pojednostave i urade elektronskim putem.

Ćuzulan je naglasivši kako je ovo pilot projekat, testna faza te da se on vremenom može unaprijediti

"U ovoj fazi vršimo elektronsku komunikaciju između institucija koje su nužne kada se vrši sama prijava novorođenčeta", rekao je Ćuluzan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije