Nećemo odustati od borbe protiv onih koji nekažnjeno negiraju genocid

Fena
Nećemo odustati od borbe protiv onih koji nekažnjeno negiraju genocid
Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa izražavaju ogorčenost zbog toga što se iskorištava svaka prilika da se spriječi razmatranje rijedloga zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH

Iz ovih udruženja ističu u saopćenju da su prijedlozi izmjena izbornog i krivičnog zakona zakona, kojima su dali podršku zajedno s 35 drugih udruženja i nevladinih organizacija u BiH, od izuzetne važnosti za BiH i u skladu su s principima međunarodnog prava i povelje Evropske komisije.

Naime, kako navode, ove izmjene podrazumijevaju zabranu kandidiranja na izborima osuđenim ratnim zločincima i zakonsko sprečavanje i kažnjavanje javnog odobravanja, poricanja i teškog umanjivanja zločina genocida, holokausta, zločina protiv čovječnosti, i ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

"Nikada nećemo odustati od istine i pravde koja podrazumijeva pravnu borbu da se spriječe osuđeni ratni zločinci da uživaju u političkim foteljama i da se nekažnjeno negira genocid i ratni zločini", poručuju iz udruženja žrtava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije