SDA: Stavovi Fahrudina Radončića su neutemeljeni

Fena
SDA: Stavovi Fahrudina Radončića su neutemeljeni
Radiosarajevo.ba / Arhiv
Stranka demokratske akcije (SDA) saopćila je da sa indignacijom odbacuje navode Glavnog odbora SDP-a kojim se pokušava SDA-u održati moralna lekcija iz antifašizma.

Ističu da, što se tiče Mustafe Busuladžića, on nije bio fašista niti ratni zločinac, a "zločin su počinili oni koji su ga u 31. godini života strijeljali bez regularnog suđenja i prava na odbranu".

"Fašizam koji je harao devedesetih godina prostorima raspadajuće Jugoslavije izašao je, između ostalog, i ispod komunističkog šinjela. Neki lideri formirani i ukalupljeni u komunističkom totalitarizmu, u miraz nacionalističkim režimima donijeli su šovinizam, militarizam i kult ličnosti", navedeno je u saopćenju.

Naglašavaju da su takvi fašističkim metodama poubijali, u konc-logore odveli, iz domova istjerali milione nedužnih ljudi, a Josipa Broza iz glavnih ulica gradova kojim su zavladali. Izuzetak na teritoriji bivše Jugoslavije, kako se dodaje,  bio je dio Bosne i Hercegovine pod kontrolom Armije BiH i političkom dominacijom SDA na čijem čelu je bio Alija Izetbegović.

"Bošnjaci vrlo dobro pamte i dobrobiti progresa i emancipacije, ali i zlo tiranije, negiranje identiteta, montirane procese i progone iz vremena komunističke vladavine. Stoga ne treba nikoga, pa ni SDP ni njihovog "druga" Milorada Dodika, čuditi što je SDA dosljedno preuzela štafetu antifašizma", saopćeno je, između ostalog, iz Službe za odnose s javnošću SDA.

Također, Stranka demokratske akcije (SDA) saopćila je da smatra neutemeljenim stavove koje je iznio predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, a koji se odnose na rad predsjedavajućeg i Vijeća ministara BiH u realizaciji preporuka MONEYVAL-a i FATF-a u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Navode da je, suprotno izrečenim stavovima, upravo aktuelno Vijeće ministara uspjelo otkloniti zatečene blokade i realizirati čitav niz preporuka, od izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, do Odluke o provedbi Rezolucije 1373 Vijeća sigurnosti UN-a, čime je BiH skinuta sa crne i sive liste Moneyvala, te su stvorene pretpostavke za skidanje sa sive liste FATF-a, što bi, na nivou nadležnosti Vijeća ministara, trebalo biti realizirano do kraja godine.

Iz SDA ističu da upravo zbog odgovornog odnosa prema planu i programu svog rada, kao i uspješne realizacije brojnih projekata na putu EU integracija, ekonomskog razvoja, jačanja vladavine prava i unapređenja regionalne saradnje, ponovo daju punu podršku aktuelnoj koaliciji na državnom nivou, odnosno Vijeću ministara na čelu sa predsjedavajućim Zvizdićem.

"Smatramo da je u narednom periodu neophodno, u međustranačkim, jednako kao i u personalnim odnosima, povećati nivo političke korektnosti. Samo to može odnose u koaliciji učiniti kvalitetnijim, stabilnijim i dugoročno održivim", saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije