"Ne BiH u NATO" umjesto "Hvala, braćo Rusi"

F. V.
"Ne BiH u NATO" umjesto "Hvala, braćo Rusi"
Radiosarajevo.ba / Istočno Sarajevo

U bosanskohercegovačkom entitetu RS se nastavlja kampanja protiv pristupa Bosne i Hercegovine NATO savezu. 

Posebno je, valjda zbog blizine glavnog grada Bosne i Hercegovine, međunarodnih organizacija i snaga EUFOR-a, intenzivirana na području Istočnog Sarajeva

Tako su u ovom gradu ponovo postavljeni bilbordi s napisom "Ne BiH u NATO!". 

Novinar Radiosarajevo.ba snimio je jedan nedaleko od objekta Vlade RS u Istočnom Sarajevu, na putu prema olimpijskim planinama. 

Zanimljivo je da su ovi plakati postavljeni na istom mjestu gdje su u aprilu ove godine osvanule poruke zahvalnosti Rusima za navodnu pomoć upućenu tokom pandemije koronavirusa ("Hvala, braćo Rusi!"). 

Podsjetimo, na bilbordu su tada isprepletene ruska i srpska trobojka. Prikazan je avion koji je sa ruskom pomoći u borbi protiv virusa korona sletio na aerodrom u Banjoj Luci, te pripadnici ruskog vojnog medicinskog tima koji su obavili dezinfekciju bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu. 

Inače, slični bilbordi protiv NATO saveza postavljani su i ranije u više navrata, no reakcija institucija nije bilo. 

Budući je NATO put Bosne i Hercegovine dio Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, što su, naravno, davno prihvatili i predstavnici srpskog naroda, i to, paradoksalno, kadrovi vladajućeg SNSD Milorada Dodika, pravo je pitanje zašto institucije države (Tužilaštvo BiH, SIPA...) ne utvrde konačno ko stoji iza kampanja kojima se otvoreno poziva na podrinvanje zakona ove zemlje i njezinih strateški ciljeva.

U suprotnom, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da uskoro budu postavljani i bilbordi koji, recimo, pozivaju na korištenje teških droga, na kojima se veličaju djela automafije, reklame za profesionalne plaćene ubice, te slični oblici suprotstavljanja vladavini zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije