NB: Srbija umjesto da se suoči sa greškama iz prošlosti, čitavu regiju gura u sukobe

Radiosarajevo.ba
NB: Srbija umjesto da se suoči sa greškama iz prošlosti, čitavu regiju gura u sukobe
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Nezavisni blok

Nezavisni blok upozorava Vijeće za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini da Srbija usvajanjem svoje nove Strategije odbrane i nacionalne bezbjednosti u kojoj je naglašeno da je “očuvanje entiteta Republika Srpska” vanjsko-politički prioritet te zemlje, narušava Dejtonski sporazum, mir i stabilnost u našoj zemlji.

Vulin: Republika Srpska je nacionalni interes Srbije, i to će se braniti

Država Srbija nastavlja svoju politiku dizanja tenzija u regionu, ali i strategije usmjerene protiv naše zemlje. To je jasan zaključak nakon što je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin jučer na 10. sjednici Narodne skupštine Srbije ministar odbrane te zemlje predstavio "dva najvažnija strateška dokumenta u oblasti odbrane - Strategiju odbrane Republike Srbije i Strategiju nacionalne bezbjedosti".

“Srbija, nažalost, umjesto da se suoči sa presudom Međunarodnog suda u Haagu kao jedina presuđena država da nije učinila ništa da spriječi genocid u BiH, i dalje nastavlja sa agresivnom politikom i ciljevima iz Načertanija i Memoranduma SANU da stvori Veliku Srbiju. Ovakva politika u prošlosti je nanijela štetu svima u Bosni i Hercegovini, pa i srpskom narodu, a Vučićevi klauni poput ministra odbrane Aleksandra Vulina, dodatno generiraju nesigurnost i odlazak ljudi iz svih zemalja regije”, poručili su iz NB-a.

Jerkov: Dokle god imamo Vulina i njemu slične nema mira i stabilnosti u regionu

Potpredsjednica Demokratske stranke i poslanica u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov u razgovoru za Radiosarajevo.ba je komentirala Strategiju odbrane Republike Srbije i Strategiju nacionalne bezbjedosti koju je jučer u Skupštini Srbije predstavio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin. Vulin je kazao da je bh. etnitet RS nacionalni interes Srbije.

Dodali su da Nezavisni blok stoga smatra da je NATO rješenje za Bosnu i Hercegovinu i konačno stavljanje tačke na sigurnu i prosperitetnu budućnost naše regije.

“Samo vrijednosti naprednih demokratskih društava ovdje mogu otvoriti put ka dostojanstvenom i sigurnom životu svih naroda i građana”, navodi se u saopćenju Nezavisnog bloka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije