Folkestad u posjeti NATO Komandi savezničkih kopnenih snaga u Izmiru

0
Radiosarajevo.ba
Folkestad u posjeti NATO Komandi savezničkih kopnenih snaga u Izmiru
FOTO: NATO / Folkestad u posjeti NATO Komandi savezničkih kopnenih snaga u Izmiru

Brigadni general Eric Folkestad, komandant NATO Štaba Sarajevo, i zamjenik komandanta, brigadir Olcay Denizer, danas su u posjeti NATO Komandi savezničkih kopnenih snaga (LANDCOM) u Izmiru, Turska.

Brigadni general Folkestad sastat će se s komandantom LANDCOM-a, generalpukovnikom Rogerom L. Cloutierom i njegovim saradnicima.

Na sastanku će se razgovarati o misiji i odgovornostima LANDCOM-a, te njihovoj kontinuiranoj saradnji i obuci s partnerima, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Denis Bećirović: Ne postoji nijedan razlog da bilo koja zemlja ne podrži rezoluciju o genocidu

Denis Bećirović: Ne postoji nijedan razlog da bilo koja zemlja ne podrži rezoluciju o genocidu

"U LANDCOM-u sam na sastanku s predstavnicima još jednog dijela NATO-a koji aktivno podržava reformu i modernizaciju Oružanih snaga BiH.
Uloga LANDCOM-a je pomoći u unapređenju gotovosti i sposobnosti oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja, kao i njihove sposobnosti da djeluju zajedno.

Podrška i smjernice pripadnika i pripadnica LANDCOM-a pomažu Oružanim snagama BiH u dostizanju što viših standarda interoperabilnosti s NATO-om, kao i u ostvarivanju stabilnosti u okviru međunarodnih mirovnih misija, koje nas sve čine sigurnijim.

To, također, pomaže BiH da s regionalnim partnerima može sarađivati kako bi se efikasno odgovorilo na krize, u podršci civilnim organima vlasti i da se osigura da su tokom katastrofa, kao što su poplave i šumski požari, Oružane snage BiH tu za svakog građanina BiH", izjavio je general Folkestad.

Misija Komande savezničkih kopnenih snaga , odnosno LANDCOM-a, je osigurati gotovost komande. Komanda LANDCOM-a odgovorna je za koordinaciju i sinhronizaciju NATO i partnerskih kopnenih snaga kroz gotovost kopnenih snaga, interoperabilnost i standardizaciju.

Vojna mobilnost omogućava da se NATO trupe i oprema mogu rasporediti diljem Evrope bez zastoja. LANDCOM ovo postiže kroz kontinuiranu procjenu NATO kopnenih snaga i njihovih sposobnosti, te predlaže promjene i ulaganja, po potrebi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije