Ambasada SAD-a i NATO reagirali na "paljansku deklaraciju" i Dodikove prijetnje

7
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD-a i NATO reagirali na "paljansku deklaraciju" i Dodikove prijetnje
PrtScr / Ilustracija

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik sinoć je sa sjednice Glavnog odbora SNSD-a na Palama najavio povlačenje nadležnosti, to jeste saglasnost sa tri sporazuma sa Federacijom BiH - o Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i Oružanim snagama BiH. To je indirektna najava obnavljanja vojske RS.

Ukoliko ne dobije svoje (para)vojne formacije i pravosuđe, RS će aktivirati pravo na samoopredjeljenje. A ako, pak, dobiju svoje vojne i pravosudne institucije, državnim organima će silom biti zabranjeno djelovanje na teritoriji RS-a, prenijeli su mediji.

To je suština "paljanske deklaracije" koju je u četvrtak navečer usvojio Glavni odbor SNSD-a.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Tragom novih Dodikovih poteza zatražili smo komentar Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu i Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

"Sjedinjene Države čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom. Ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija. Takve radnje bile bi neustavne i antidejtonske. Dalji razvoj na temeljima mira iz Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolja je garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko Distriktu", naveli su iz Ureda za informiranje Ambasade SAD-a.

Neodgovorno je, dodali su, od lidera da "pokušavaju odvući pažnju građana od problema korupcije koja ih sputava, te da zanemaruju provedbu reformi neophodnih za kreiranje boljih ekonomskih prilika i zdravstvenih ishoda za sve".

"Nastavit ćemo podržavati političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podjela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve. Prijedlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u posljednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast. Sjedinjene Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unaprijeđenju funkcionalnosti", zaključili su iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Iz NATO-a su također za portal Radiosarajevo.ba prkomentarisali ovu situaciju.

"NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet stabilne Bosne i Hercegovine. Nastavljamo da ohrabrujemo pomirenje i pozivamo političke lidere da izbjegavaju retoriku podjela. Posvećeni smo održavanju snažnog političkog dijaloga i praktične saradnje sa Bosnom i Hercegovinom.

Također nudimo kontinuiranu podršku reformskim naporima Bosne i Hercegovine u euroatlantskim reformama – za dobrobit svih u Bosni i Hercegovini – uključujući i napore NATO štaba u Sarajevu", kazali su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije