"NATO mora obratiti pažnju na dešavanja u BiH jer Putin tamo igra čudnu ulogu"

3
Radiosarajevo.ba
"NATO mora obratiti pažnju na dešavanja u BiH jer Putin tamo igra čudnu ulogu"
Foto: EPA-EFE / Willy Claes

"NATO mora obratiti pažnju na dešavanja u Bosni i Hercegovini jer Putin tamo igra čudnu ulogu", ovo je poruka bivšeg generalnog sekretara NATO-a Willyja Claesa izrečena na obilježavanju 40 godina španskog članstva u NATO-u koja je održana u Madridu. Claes koji je upravljao NATO-om 1994. i 1995. posebno je istakao i ulogu Srbije u regionu.

"Ako smijem dodati, moramo jasno pratiti šta se dešava u Bosni, gdje Putin igra čudnu ulogu u Srbiji i ne možemo isključiti da će biti novih konflikata u Bosni isprovociranih od Srbije koja je prošle sedmice potpisala novi ugovor sa Putinom za naredne tri godine. Čak i situacija na Balkanu je još uvijek zabrinjavajuća", kazao je Claes.

Na njegove riječi o Bosni i Hercegovini se nadovezao također bivši čelnik NATO-a lord George Robertson:

Predrag Kojović: Dodika neće biti. Trojka 'nema oraha u džepovima'

Predrag Kojović: Dodika neće biti. Trojka 'nema oraha u džepovima'

"Imamo neke nove probleme, ali neki stari su još uvijek sa nama", piše N1.

Robertson je također poslao poruku aktuelnom generalnom sekretaru Stoltenberg i njegovim kolegama u Sjevernoatlanskom vijeću NATO-a za naredni period.

"Živimo u veoma kompliciranom svijetu gdje je geopolitički kaleidoskop razbijen. I ne znamo gdje će dijelovi pasti. Vi i članovi Sjevernoatlanskog vijeća imate velike odgovornosti u godini koja dolazi da osigurate da je sigurnost osigurana na način kako je to 40 godina u NATO-u uradilo za Španiju", rekao je Robertson.

Bosnu i Herecegovinu i Kosovo je pominjao i aktuelni šef NATO-a Stoltenberg u svjetlu španskog učešća u mirovnim misijama u regionu Zapadnog Balkana.

"U proteklih četiri decenije Španija je značajno doprinijela našoj Alijansi. Igrali ste ključnu ulogu u NATO misijama i operacijama. Španske snage su očuvale stabilnost Zapadnog Balkana kroz NATO misije u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Godinama su doprinosili našoj misiji u Afganistanu i zahvalan sam i odajem počast onima koji su tamo hrabro služili", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je podsjetio da su Španija i Madrid već jednom bili domaćini samita NATO-a na kojem je krenuo prvi val proširenja Alijanse 1997. godine, te da će ponovo sada u historijskom trenutku biti domaćin samita idućeg mjeseca kada će uz 30 saveznika biti i dvije nove zemlje koje čekaju na svoje članstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije