Nastavljena drama: Klizište "gutalo" dijelove sela, mještani šesti dan bez struje

Radiosarajevo.ba
Nastavljena drama: Klizište "gutalo" dijelove sela, mještani šesti dan bez struje
Već šesti dan zaredom nevjerovatna drama vlada u fočanskom selu Gornji Budanj, u Mjesnoj zajednici Miljevina, čiji mještani su već danima bez struje, u strahu od klizišta koje „guta“ kuće.

Do jučer je je u ovoj stravičnoj prirodnoj nepogodi nastala šteta u desetinama hiljada maraka, a samo na elektromreži pričinjena šteta iznosi oko 30.000 KM, jer je klizište oborilo oko 20 stubova niskonaponske mreže. Ovo su za Srnu potvrdili u „Elektrodistribuciji“, iz koje dodaju da će zbog toga biti potrebno cijelu trasu u dužini od kilometar i pol hitno premjestiti.

Početak tih radova najavljen je još za jučer, a sve kako bi se mještanima obezbijedila električna energija, čiji nedostatak dodatno produbljuje njihovu agoniju. Ipak, zbog snijega i leda uslovi za rad su teški, te se izgradnja nove trase očekuje tek za pet do šest dana.

Klizište dugo više stotina metara aktiviralo se u noći između petka i subote, 20. i 21. januara, kada je potonula cijela strana brda iznad kopa rudnika. Odnijelo je lokalni put, zatrpalo bazene sa pitkom vodom, pokidalo elektrovodove, progutalo dvije štale, došlo do samih kuća i ugrozilo opstanak pet domaćinstava.

Mještani tvrde da je iskopavanje uglja uzrok klizištu, dok u rudniku kažu da su radili prema propisima i da je u pitanju prirodna nepogoda. Ugroženim mještanima uprava rudnika je obezbijedila privremeni smještaj i obećala im da će biti obeštećeni.

U najtežoj situaciji je porodica Danila i Milke Filipović, kojima je klizište uništilo stajske objekte u kojima je bilo smješteno 20 krava i četvoro teladi. Njihov sin Dimitrije kaže da su stoku privremeno smjestili u objekte u krugu rudnika i da moraju biti u blizini krava, koje treba da se otele.

Pronašli smo kuću sa štalom tu u blizini, gdje ćemo se privremeno smestiti, a rudnik će nam platiti zakup i sutra bi trebalo da se preselimo. I ostale porodice će se vjerovatno snaći na sličan način, jer je u okolini Miljevine dosta napuštenih imanja“, kaže Dimitrije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije