Nastavlja se istraga i hapšenje u Brkom zbog izbornih zloupotreba

1
Radiosarajevo.ba
Nastavlja se istraga i hapšenje u Brkom zbog izbornih zloupotreba
Arhiv / Ilustracija

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH otvorilo je dodatne istrage izbornih zloupotreba u vezi s
nezakonitim prijavljivanjem građana s prebivalištem u distriktu Brčko za glasanje izvan Bosne i Hercegovine. Nakon što je prethodno, zbog sumnji na pripremanje krivičnog djela, četverici osumnjičenih određen jednomjesečni pritvor, istovjetna mjera određena je i Slavku Blaževiću, lišenom slobode prije dva dana. Istovremeno, istraga će se nastaviti i prema D.J., koji je nakon jučerašnjeg ispitivanja u Tužilaštvu, pušten da se u daljnjem toku krivičnog postupka brani sa slobode.

Nakon pritvaranja Stojana Bavarčića, Peje Mendeša, Jasmina Ravkić* i Mate Gluhakovića, Tužilaštvo je nastavilo otvaranje novih istraga prema većem broju osumnjičenih, među kojima su Slavko Blažević i D.J. , koji su uhapšeni u posljednja dva dana. Blaževića se sumnjiči da je namjeri da za svoju kćerku, koja je zastupnik u Skupštini Distrikta s ponovnom kandidaturom na tu funkciju, na prevaran način osigura glasove, od više građana s prebivalištem u Distriktu pribavio kopije ličnih dokumenata i prijavio ih Centralnoj izbornoj komisiji za glasanje sa adresa Trnova - Lapovci i Svetoblažeje - Trnava, u Republici Hrvatskoj. On se sumnjiči da je time stvorio uslove da na prevaran način iskoristi glasačke listiće i tako na izborima za Skupštinu Distrikta glasa umjesto prijavljenih lica za političkog subjekta za koga on to bude želio - navedeno je u prijedlogu za određivanje pritvora.

Za slične radnje sumnjiči se i D.J. za koga postoji sumnja da je pribavio dokumente birača iz Distrikta i predao ih aktivnom političkom subjektu, koji ih je potom prijavio za glasanje sa više adresa u Republici Srbiji.

Blažević i D.J. osumnjičeni su da su nabavili sredstva i preduzeli radnje koja stvaraju uslove
za učinjenja krivičnog djela. Blažević je lišen slobode 12. oktobra i sutradan doveden u prostorije Tužilaštva Distrikta, gdje ga je tužilac ispitao u svojstvu osumnjičenog i predložio nadležnom sudu da mu odredi pritvor. Po tužilačkom prijedlogu, a usljed opasnosti da će osumnjičeni uticati na svjedoke, Osnovni sud Distrikta juče je, 14. oktobra odredio jednomjesečni pritvor Blaževiću. S druge strane, nakon što je juče doveden pred tužioca, Tužilaštvo je nakon isteka 24-satnog zadržavanja donijelo naredbu da se D.J. pusti na slobodu, ocijenivši da u odnosu na ovo lice ne postoje posebni razlozi za određivanje pritvora.
Otvarajući nove istrage, nadzirući i koordinirajući istražne aktivnosti s Policijom Distrikta,
Tužilaštvo prioritetno nastavlja otkrivanje i procesuiranje krivičnih djela iz izborne oblasti.

Tužilaštvo ohrabruje građane i političke subjekte da i dalje prijavljuju izborne nepravilnosti kako bi se građanskom, institucionalnom i najširom društvenom interkacijom zaštitila zakonitost, pravilnost i integritet lokalnih izbora, a time i nužno ojačalo javno povjerenje u demokratske procese i vladavinu prava.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i
odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije