Nastavak evropskog puta: BiH parafirala SSP

Radiosarajevo.ba
Nastavak evropskog puta: BiH parafirala SSP
Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njenih država članica s jedne i BiH s druge strane potpisan je danas u Ministarstvu za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose u Sarajevu.

Sporazum su parafirali šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak i šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

Vlada Republike Srpske i član predsjedništva BiH Mladen Ivanić ranije su se protivili potpisivanju sporazuma o adaptaciji SSP-a. Tvrdili su da je neprihvatljiv, zbog, kako su rekli, milionske štete koju će adaptirani SSP donijeti poljoprivrednicima.

Međutim, nakon što je Njemačka čvrsto obećala pomoć u saniranju šteta, put za nastavak evropskog procesa za BiH je ponovo otvoren.

Usvajanje SSP-a jedan je od ključnih uvjeta da BiH bude na dnevnom redu Vijeća za vanjske poslove EU u Briselu, podsjeća Avaz. SSP bi trebao stupiti na snagu 1. januara iduće godine. Do tada bi trebale biti dogovorene sve mjere pomoći Njemačke domaćoj poljoporivredi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije