Nastavak blokade: Vijeće ministara nije usvojilo nijednu odluku

7
Radiosarajevo.ba
Nastavak blokade: Vijeće ministara nije usvojilo nijednu odluku
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Vijeće ministara BiH

Predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH Josip Brkić izjavio je danas da je na njegov zahtjev s dnevnog reda Vijeća ministara povučen Prijedlog programa reformi BiH 2021. s Prijedlogom odluke o usvajanju.

On je naveo da je u skladu sa najavom predsjedavajućeg Vijeća ministara da će biti protiv svih odluka, na ovaj način Program reformi ostavio u proceduralnom životu.

Nakon završetka sjednice Vijeća ministara oglasila se dr. Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Njenu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti:

"Rad Vijeća ministara BiH, još nije deblokiran, iako je sjednica održana, zbog čega smo morali intervenirati u dnevnom redu sjednice i spriječiti da ANP bude odbijen!

- Predsjedavajući Tegeltija je povukao sve tačke dnevnog reda koje su predložili ministri iz reda Srba i unaprijed dao do znanja da će glasanjem protiv onemogućiti usvajanje važnih odluka za bh. građane i cijelu državu.

- Bojim se da je današnja sjednica bila neuspio pokušaj da se u ovoj atmosferi odbije usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa ANP za NATO, kojeg je ranije usvojila Komisija za saradnju sa NATO, u kojoj su bili članovi iz reda sva tri konstitutivna naroda.

- Morali smo to spriječiti i spasiti šansu da se donese ispravna odluka zbog čega smo tražili da se ova tačka skine sa dnevnog reda.

Bisera Turković se sastala sa Margaret Cederfelt - undefined

Foto: Dž. K: Bisera Turković se sastala sa Margaret Cederfelt

- Nema nikakvog opravdanog razloga zbog čega bi ministri iz reda Srba danas bili protiv usvajanja ANP, a najavili su da će glasati protiv.

Puko sastajanje bez ozbiljne intencije i efikasnog djelovanja u interesu građana izigravanje je povjerenja koje smo dobili u Parlamentu BiH.

Ne možemo dozvoliti da se Vijeće ministara BiH pretvori u poligon za političke predstave i obmane građana.
Pred nama je ozbiljan posao i nećemo biti ničiji paravan za secesionističke avanture koje su osuđene na propast.

- Očigledno je da nas čeka više od 400 tačaka dnevnog reda kojima moramo pristupiti apsolutno odgovorno i ozbiljno, bez ultimatuma i bilo kakvih političkih ucjena te donositi odluke u interesu građana, a ne po nečijem političkom diktatu", napisala je Bisera Turković. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije