Turković: Katar otvara svoja vrata za namjensku industriju BiH

1
Radiosarajevo.ba
Turković: Katar otvara svoja vrata za namjensku industriju BiH
Foto: MVPBiH / Turković i Novalić u Kataru
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković i federalni premijer Fadil Novalić nalaze se u službenoj posjeti Kataru, gdje su, uz ostalo, razgovarali o saradnji u oblasti namjenske industrije.

Kako nam je potvrđeno, Turković i Novalić su u odvojenim susretima razgovarali sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Katara Sheikh Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem i ministrom odbrane Khalidom bin Mohammadom Al Attiyahom.

"Katar će otvoriti svoja vrata namjenskoj industriji Bosne i Hercegovine i spreman je investirati u razvoj novih proizvodnih kapaciteta. Već su potpisani prvi milionski ugovori. Uvjerena sam da je to tek početak uspješne i trajne saradnje dvije države i u ovoj oblasti, izjavila je tom prilikom Turković. 

Dodala je kao se razgovarao "o novim projektima i jačanju ekonomske saradnje u svim sferama".

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

"Katar je ekonomski gigant u svjetskim okvirima i velika sansa za bh. privrednike", istakla je Turković.

Prema riječima Novalića, "postoji snažna volja za saradnjom, strateškim partnerstvom u razvoju i budućim investicijama".

"Uspjeli smo otvoriti vrata formirati jedan okvir saradnje i našim privrednicima omogućiti da krenu u realizaciju. To je najviše što država može uraditi. Katar je prijateljska i bratska država. Jačanje namjenske industrije je ekonomska šansa, posebno za rast zaposlenosti", izjavio je Novalić.

Turković i Novalić u Kataru - undefined

Foto: MVPBiH: Turković i Novalić u Kataru



Dodao je kako "Katar izuzetno cijeni znanja i iskustvo koje naše kompanije imaju. Bilo je govora i o razvoju i transferu novih tehnologija".

"Također, sa ministrom vanjskih poslova otvorili smo i druge teme, uključujući i finansiranje infrastrukturnih projekata", zaključio je Novalić.

U delegaciji se pored Turković i Novalića nalaze i predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, te direktori nekoliko bh. kompanija iz ove oblasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije