Nastavak afere Respiratori: Zamijenili članove Kriznog štaba zbog nabavki

4
Radiosarajevo.ba
Nastavak afere Respiratori: Zamijenili članove Kriznog štaba zbog nabavki
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Fahrudin Solak

Na sjednici 24. marta našla se odluka o nabavci medicinske opreme i sredstava, a to pitanje su problematizirale Marina Bera i komandantica Štaba. Isti dan je došlo do smanjenja broja članova Štaba, a naredbu za izmjenu uredbe Federalnog štaba dao je Fahrudin Solak. Solak je donio i odluku o izuzeću od postupanja po Zakonu o javnim nabavkama, piše Žurnal.

Odluku o primjeni člana 10., odnosno izuzeća od postupanja po Zakonu o javnim nabavkama, u slučaju nabavke 100 kineskih respiratora preplaćenih sa 10,5 miliona KM, donio je sad već suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, na čije nezakonite radnje Žurnal upozorava već godinama.

Agencija za javne nabavke BiH u martu prošle godine izdala je saopćenje prema kojem se za hitne nabavke mogao primjenjivati član 10. Zakona o javnim nabavkama. Ipak, dva uposlenika FUCZ izjavili su da oni nisu htjeli parafirati odluku o izuzeću od primjene Zakona u slučaju nabavke respiratora zbog transparentnosti.

Meteorolozi ponovo najavili promjenu vremena: Za vikend novi snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Meteorolozi ponovo najavili promjenu vremena: Za vikend novi snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Enisa Bajrović, pomoćnica direktora u FUCZ i rukovodilac Sektora za opće i pravne poslove, pojasnila je da je ona shvatila da se odluka o izuzeću može donositi u hitnim slučajevima, kada se spašavaju životi ljudi i kada se nabavka mora izvršiti u sat ili dva. Ne treba zaboraviti na činjenicu da je od momenta kada je "Srebrena malina" sklopila ugovor sa Federalnom upravom CZ prošlo i više od dvije sedmice.

Za ovakav način nabavke respiratora nije bio ni Adnan Hrapović iz Odsjeka za javne nabavke pri FUCZ koji je to objasnio: “Troši se javni novac, a ne primjenjuje se Zakon, iako nije bilo zabranjeno ne primijeniti član 10. Zakona o javnim nabavkama”.

On je kazao i to da je Sanita Alagić, pomoćnica direktora FUCZ u sektoru za računovodstveno-finansijske poslove, javne nabavke i skladištenje, od njega tražila da prepravi naziv respiratora u dokumentaciji, tvrdeći da se radi o tehničkoj greški i da umjesto HCVE 003 treba napisati ACM812 A. I Bajrović je ovo predstavljeno kao tehnička greška.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije