Nasilje u porodici nije više prekršaj, nego krivično djelo

Radiosarajevo.ba
Nasilje u porodici nije više prekršaj, nego krivično djelo
Foto: Ilustracija / Porodično nasilje

Koronavirus i nedaće koje je pandemija donijela RS-u i ostatku svijeta u drugi plan je bacio činjenicu da nasilje u porodici u RS-u od ovog mjeseca više neće biti tretirano kao prekršaj već kao krivično djelo.

Osim nasilnika od sada će sa sankcijama, ne postupe li adekvatno u slučajevima porodičnog nasilja, biti suočeni zdravstveni i prosvjetni radnici, policajci, ali i građani koji ne prijave nasilje u porodici.

Novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici u RS-u na snagu je stupio 1. maja, a među onima koji su najviše zaslužni za njegovo donošenje je i poslanica SDS u Narodnoj skupštini RS i profesorka na Pravnom fakultetu u Banjaluci Ivanka Marković, koja već više od 20 godina radi na suzbijanju nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici.

Markovićeva za Srpskainfo pojašnjava da se najznačajnija novina koju donosi ovaj Zakon odnosi na ukidanje prekršaja, pa nasilje u porodici više neće biti prekršaj već samo krivično djelo.

"U cilju realizacije adekvatne zaštite žrtava nasilja predviđena su nova rješenja kao što je npr. obaveza subjekata zaštite da u prvom kontaktu obavijeste žrtvu, na njoj razumljiv način, o svim pravima koja ima i o ustanovama, organima, pravnim licima i organizacijama koje pružaju pomoć, podršku i zaštitu", pojašnjava Markovićeva.

Ona ističe da je time omogućeno da se žrtva nasilja pravovremeno upozna sa svojim pravima i institucijama koje su dužne da ima pruže pomoć.

Uvedena je obaveza za policijske službenike da po svakoj prijavi nasilja u porodici procijeni rizik na osnovu utvrđenih kriterija kako bi se spriječilo ponavljanje nasilja ili nekog drugog težeg krivičnog djela.

Više o ovoj temi čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije