Naša stranka: Viktoru Orbanu zabraniti dolazak u Sarajevo

18
Radiosarajevo.ba
Naša stranka: Viktoru Orbanu zabraniti dolazak u Sarajevo
Foto: EPA / Izbori u Mađarskoj

Mnogo je pažnje izazvala izjava mađarskog premijera Viktora Orbana koji je rekao kako će njegova zemlja RS-u dati 100 miliona eura pomoći.

Odgovarajući na pitanje BIRN-a, Orban je potvrdio da mađarska vlada daje 100 miliona eura finansijske pomoći RS u okviru mađarske politike odgovornog susjedstva za jačanje stabilnosti u regionu.

Tim povodom oglasili su putem saopštenja iz Naše stranke s prijedlogom kako bi premijeru Mađarske trebalo zabraniti dolazak u Sarajevo, najavljen za januar naredne godine.

Vildana Bešlija: 'Besplatan gradski prijevoz u KS za prognanike tokom agresije na BiH'

Vildana Bešlija: 'Besplatan gradski prijevoz u KS za prognanike tokom agresije na BiH'

"Viktor Orban je svojom zapitanošću kako u Evropsku uniju integrirati dva miliona muslimana, pritom misleći na priključenje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, još jednom dokazao da nije ništa drugo nego najobičniji rasist", navode iz ove stranke.

"Međutim, s obzirom na činjenicu da to pitanje postavlja kao jedan od lidera Evropske unije, neophodno je određenje i ostalih lidera o toj temi da vidimo ko dijeli a ko ne njegov stav. Da li još neko misli da su muslimani problem za Evropsku uniju? Orbanu se ne smije dopustiti da bude usamljeni glas kad su muslimani Bosne i Hercegovine u pitanju, jer šutnja o tome je znak odobravanja. Onda s pravom i muslimani, ali i svi ljudi kojima su antifašizam i antirasizam temeljni moralni orijentiri nemaju nijedan razlog da se okreću ka Evropskoj uniji."

"Ovakve izjave doprinijet će porastu euroskepticizma. Tim više jer dolaze nakon najavljene finansijske pomoći Miloradu Dodiku, ali i špekulacija da je Dodik s izaslanikom Evropske unije za BiH Oliverom Varheljijem dogovorio sjednicu Narodne skupštine RS na kojoj je usvojeno razvlašćenje države od ključnih atributa državnosti kakve su Oružane snage ili pak poreska politika.

Još uvijek gajimo nadu da Evropska unija može govoriti jednim glasom u korist cijele BiH i njene jedinstvenosti, ali vrijeme ističe. Ovo što se sad dešava u BiH čeka cijelu EU. Borba za BiH je borba za ideju EU.

Naravno, u želji da budemo dobar primjer kako Orbana i ljude poput njega trebamo tretirati, predlažemo zabranu njegovog dolaska u Sarajevo 25. januara 2022.", navodi se u saopštenju Naše stranke.

Podsjećamo, Orban bi u glavni grad BiH trebao doći upravo na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije