Naša stranka: Ukidanjem PDV-a na donaciju hrane nahranit ćemo gladne

2
Radiosarajevo.ba
Naša stranka: Ukidanjem PDV-a na donaciju hrane nahranit ćemo gladne
N.G. /Radiosarajevo.ba / Zastupnik Naše stranke u Parlamentu BiH

Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Parlamentu BiH, inicirao je danas ukidanje PDV-a na doniranu hranu.

"Trenutna porezna politika stimuliše privrednike da uništavaju hranu kojoj se približava istek roka trajanja. To je vrlo ilustrativno dokazao ekonomista Faruk Hadžić. Recimo, samo u 2020. godini vrijednost donirane hrane u Bosni i Hercegovini iznosila je 82,70 miliona KM, a na PDV je u te svrhe otišlo oko 12 miliona KM. U istoj godini vrijednost uništene hrane iznosila je preko 126 miliona KM, što je za 53 posto više od vrijednosti donirane hrane", rekao je.

Kojović pojašnjava šta bi ukidanje PDV-a značilo u praksi.

"Ukidanjem PDV-a na doniranu hranu značajan hrane predviđene za uništavanje usmjerio bi se u donacije od čega bi profitirale kako kompanije koje tu hranu doniraju, tako i građani kojima se ova hrana donira, a to su najčešće socijalno ugrožene kategorije, korisnici javnih kuhinja i slično", kaže Kojović.

On još ističe da su predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine dosad pokazivali spremnost da se uvede nulta stopa PDV-a za donacije hrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije