Naša stranka: Sutra se odlučuje kakav zrak će udisati naša djeca u školama

1
Radiosarajevo.ba
Naša stranka: Sutra se odlučuje kakav zrak će udisati naša djeca u školama
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Djeca u Kantonu Sarajevo

Na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na dnevnom redu bit će usvajanje Rezolucije o kvaliteti zraka u zatvorenim prostorima. Inicijativu za njeno razmatranje podnijela je zastupnica Naše stranke Sanela Klarić. Ona objašnjava i njen značaj:

“S obzirom na činjenicu da ljudi preko 90 posto vremena provode u zatvorenom prostoru, gdje je koncentracija zagađujućih materija dva do pet puta veća nego na otvorenom, neophodno je da se zagađenjem zraka u zatvorenom počnemo sistemski baviti. S pandemijom virusa SARS COV-2, zbog primoranosti da se više vremena provodi u zatvorenom prostoru, pitanje kvaliteta unutrašnjeg zraka postaje još relevantnije. Pogotovo za djecu, koja su inače najosjetljivija na zdravstvene posljedice zagađenja zraka.“

Ona napominje da je Rezolucija već usvojena u Tuzlanskom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo te da su reakcije građana vrlo pozitivne.

Ko je žena koja je lupila šakom o sto i 'ušutila' Vučića na sjednici Vijeća sigurnosti UN?

Ko je žena koja je lupila šakom o sto i 'ušutila' Vučića na sjednici Vijeća sigurnosti UN?

„Usvajanje Rezolucije je pobudilo veliki interes kod roditelja i medija. Veliki broj vijećnika na lokalnom nivou je zainteresovan da u svojim lokalnim sredinama inicira ugradnju sistema za rekuperaciju. Svakodnevno nam se obraćaju mnogi zainteresovani jer su svjesni koliko zagađeni zrak utiče na sposobnosti i uspjeh djece, ali i posebno zabrinuti visokim brojem ozbiljnih oboljenja uzrokovanih lošom kvalitetom unutrašnjeg zraka. Interdisciplinarni tim je pripremio projekat sa novim mjerenjima polutanata koja bi pratila različite sisteme za rekuperaciju i prečišćavanje tako da nauka može dati optimalna rješenja“, ističe Klarić.

Ako Parlament FBiH sutra usvoji Rezoluciju onda slijedi usvajanje neophodne legislative kojom bi bili propisani normativi i standardi koji bi se morali poštovati kad je ova oblast u pitanju. Klarić se nada da su zastupnici svjesni važnosti ove Rezolucije i vjeruje da će sutra biti usvojena, navodi se u saopćenju Naše stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije