Zagađenje zraka povećava rizik od zaraze i teškog oboljenja od COVID-19

Anadolija
Zagađenje zraka povećava rizik od zaraze i teškog oboljenja od COVID-19
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Utvrđeno je da zagađenje zraka povećava rizik od zaraze novom vrstom koronavirusa i prijenosa bolesti s teškim simptomima.

Prema izvještaju belgijskog Zdravstvenog vijeća, studije utjecaja na okoliš pokazale su da su parametri klime i zagađenja zraka povezani sa brzinom prijenosa virusa.

Navedeno je da čak i povećanje koncentracije prašine u zraku za jedan mikrogram može povećati smrtnost za osam do 11 posto kod hospitaliziranih pacijenata s COVID-19.

Pokrenuta inicijativa da most na Otoci nosi ime ubijenog Farisa Pendeka

Pokrenuta inicijativa da most na Otoci nosi ime ubijenog Farisa Pendeka

Iako u izvještaju nije jasno prikazana veza između temperature, vlažnosti i prijenosa, potvrđeni su prethodni nalazi da na virus mogu utjecati toplina i vlaga te da je rizik od prijenosa povećan tokom ljeta.

Evropska agencija za okoliš otkrila je da više od polovine od 323 grada koje je analizirala u Evropskoj uniji ima loš kvalitet zraka.

Procjenjuje se da bi smanjenje zagađenja zraka do nivoa koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, a koje je uzrokovalo otprilike 417.000 prijevremenih smrti u 41 evropskoj zemlji 2018. godine, moglo spriječiti otprilike 51.000 prijevremenih smrti svake godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije